Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys Nyheter

    Kol och olja måste stanna i marken om vi ska kunna nå Parisavtalet

    Merparten av den olja och det kol som går att utvinna måste ligga kvar i marken om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna. Det visar ny forskning som sätter fingret på hur bråttom det är om det ska bli möjligt att uppfylla Parisavtalet.

    Debatten kring kol, olja och gas hårdnar alltmer och det möjligt att vi är på väg att närma oss ”peak oil” och ”peak fossila bränslen”. Trots det står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av den globala energikonsumtionen. En ny forskningsartikel i tidskriften Nature betonar dock med klimatmötet i Glasgow bara en månad bort att för att kunna uppnå Parisavtalet behöver majoriteten av dessa fossila bränslen stanna där de är och aldrig användas.

    Det hårda budskapet i artikeln är att närmare 60 procent av all olja och gas som går att utvinna, samt nästan allt kol som går att bryta måste ligga kvar i marken för att det ska finnas någon rimlig chans att hålla Parisavtalets mål om 1,5 graders temperaturökning.

    Som SMB tidigare rapporterat bidrar högre halter av kol i marken till en ökad förmåga att hålla kvar vatten och näring och skydda grödor från klimatförändringarnas effekter så här finns ytterligare ett argument för att låta det vara där det är. Det kräver en ekonomisk omställning som borde skett för länge sedan. Om oljan och kolet måste stanna i marken uppstår problemet med att övertyga länder från att avstå från att utvinna fossila bränslen, fast deras ekonomier bygger på det. Det säger Mikael Höök, docent i naturresurser och hållbar utveckling vid Uppsala universitet, till Vetenskapsradion:

    Det är klart att man kan tänka sig att Sudiarabien bygger upp en ny industri i rekordfart som bygger på helt andra energislag eller verksamheter. Men oftast finns det ju en ganska stor tröghet i hur snabbt det går att ställa om stora industriella system och även då stora länders ekonomier.

    Inte ens Norge är villigt att ge upp sin olja. I det norska valet var det bara Miljøpartiet De Grønne som krävde att landet skulle sluta leta efter mer olja och gas. Resultatet blev ett dåligt val där partiet hamnade under spärren och utanför regeringen, vilket säger något om vilja att ställa om.

    Ett ytterligare problem är att världen nu upplever sig närma sig en energikris som lätt kan komma att skyllas på klimatomställningen. Som Dagens industri rapporterar, riskerar energikrisen leda till rekordhöga utsläpp i en tid när de måste minskas avsevärt. DI hänvisar till en analytiker på Bloomberg som nu är orolig för att det finns en växande felaktig bild att den nuvarande energikrisen är utlöst av förnyelsebara energikällor.

    Vad många dock glömmer bort är att fossila bränslen fortfarande subventioneras med helt overkliga summor pengar. Som SMB kunde rapportera häromdagen rör det sig enligt en analys av den Internationella Valutafonden om 5,9 biljoner dollar under 2020, vilket motsvarar nästan 11 miljoner dollar i minuten. Enligt IMF finns det i dag inget land i världen som fullt ut låter sin fossilindustri finansiera de egentliga ekonomiska och miljömässiga kostnaderna, något som Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren kommenterade på Twitter:

    Det här är fullkomligt sanslösa siffror som visar på hur den fossila industrin hålls levande med konstgjord andning. Alternativen finns redan, det handlar bara om att sluta slänga pengar på gårdagens smutsiga teknik.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.