Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Koldioxiden gör fiskarna knäppa

  Den ökade halten koldioxid i vår miljö leder till en hel del problem som är välkända. Nu har forskare hittat ytterligare problem – fiskar blir galna av gasen.

  Människor orsakar, genom sina föroreningar, att 2,3 miljarder ton koldioxid släpps ut i haven varje år. Tidigare har man trott att det bara var försurningen och uppvärmningen av haven som orsakat problem för fiskarna, men ny forskning visar att koldioxiden i sig också är ett problem.

  Det forskarna gjorde var att placera fiskar i akvarier med en sådan halt av koldioxid som vi kommer att ha i världshaven i slutet av seklet. Resultatet blev smått chockerande, erfar SVT Vetenskap:

  När vatten med allt högre halt av koldioxid når fiskarnas hjärnor så sätts fiskarnas naturliga beteende ur funktion, visade det sig. Till exempel började småfiskar simma rakt mot gapen på angripande rovfiskar, i stället för att fly.

  – Man skulle faktiskt kunna säga att de blir helt galna när de simmar rakt emot rovfisken i stället för att simma därifrån, säger Svante Winberg, som forskar i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.