Den ökade halten koldioxid i vår miljö leder till en hel del problem som är välkända. Nu har forskare hittat ytterligare problem – fiskar blir galna av gasen.
Människor orsakar, genom sina föroreningar, att 2,3 miljarder ton koldioxid släpps ut i haven varje år. Tidigare har man trott att det bara var försurningen och uppvärmningen av haven som orsakat problem för fiskarna, men ny forskning visar att koldioxiden i sig också är ett problem.
När vatten med allt högre halt av koldioxid når fiskarnas hjärnor så sätts fiskarnas naturliga beteende ur funktion, visade det sig. Till exempel började småfiskar simma rakt mot gapen på angripande rovfiskar, i stället för att fly.
– Man skulle faktiskt kunna säga att de blir helt galna när de simmar rakt emot rovfisken i stället för att simma därifrån, säger Svante Winberg, som forskar i neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.