Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Koldioxidutsläppen från fossila bränslen större än någonsin

    Koldioxidutsläppen från fossila bränslen ökar under 2023 och är därmed rekordstora. Det visar årets Global Carbon Budget-rapport som släpps samtidigt som klimattoppmötet COP28 pågår i Förenade Arabemiraten.

    Global Carbon Budget-rapporten beräknar årligen världens globala koldioxidutsläpp och bevakar flertalet utsläppsrelaterade trender. Rapporten produceras genom initiativet Global Carbon Project av över 100 klimatforskare från olika fält.

    Idag släpptes årets rapport. I den förkunnas det att världen i år sammanlagt släppa ut 36,8 miljarder ton koldioxid från fossila bränslen och cementproduktion. Det är en utsläppsökning på 1,1 procent, jämfört med i fjol. Det innebär att koldioxidutsläppen från förbränningen av fossila bränslen från i år – det åttonde året efter Parisavtalet – är högst någonsin. Dock kan det även urskönjas att sedan just 2015 har utsläppen i huvudsak stagnerat i jämförelse med tidigare, Covid-19-pandemin undantagen.

    De globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen över tid. Källa: Global Carbon Budget 2023

    Ur ett regionalt perspektiv noterar rapporten att utsläppen minskar i EU och USA med sju respektive tre procent, medan Kina och Indien ser ökningar på fyra respektive åtta procent. Kina och Indien kan givetvis kritiseras – i synnerhet den föregåendes kolkraftprojekt – men sådan kritik bör bland annat sättas i ljuset av att Globala Nord (till vilka EU och USA tillhör) är ansvariga för 92 procent av mänsklighetens historiska växthusgasutsläpp.

    De totala koldioxidutsläppen, vilka även inkluderar utsläpp från landförändringar såsom avskogning, landar å sin sida precis under 2019 års rekordnivå. Med viss vetenskaplig osäkerhet kan det konstateras att de globala koldioxidutsläppen från markanvändning har minskat under de senaste två decennierna som en följd av bland annat just minskad avskogning samt ökad återskogning.

    Utsläppen måste minska nu och kraftigt

    Till Dagens Nyheter säger Glen Peters, en av rapportförfattarna, att:

    Vi hör mycket om den snabba tillväxten för förnybar energi, för sol, vind, elfordon och batterier”. De växer alla snabbt, vilket är fantastiskt. Men det är bara ena sidan av myntet. Den andra är att vi inte är i närheten av de utsläppsminskningar som behövs från fossila bränslen. Det är därför utsläppen fortsätter att öka

    Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste de totala utsläppen från koldioxid och andra växthusgaser sjunka redan nu och minska med 43 procent till 2030, jämfört med 2019 års nivå, om vi ska ha en chans att klara 1,5-gradersgränsen.

    Som SMB tidigare rapporterat har den gröna omställningen inom energisektorn – där vi hittar merparten av utsläppen – ur ett globalt perspektiv knappt börjat. Andelen fossila bränslen har legat runt 80 procent under de senaste femtio åren, trots extraordinära utvecklingar inom förnybar energi. Detta i huvudsak som följd av växande energibehov och bristfällig politik, vilket även rapporten understryker.

    Ett exempel på denna otillräckliga politik poängteras idag av Klimatgranskaren: i fjol subventionerade världens stater fossila bränslen med 12 000 miljarder kronor. Utfasningen av dessa motarbetas i EU av bland annat Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.