Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kommun vill bygga bullerskydd med solfångare som material

  Det nya greppet kommer resultera i minskat buller men även en hel del förnybar energi som kan användas för att värma upp kommuninvånarnas bostäder.

  Lerums tidning skriver i dag om kommunens planer på ett 400 meter långt bullerplank som ska byggas av solfångare, där värmen som produceras ska distribueras ut på fjärrvärmenätet.

  Enligt tidningen har bullerskydd tidigare försetts med solceller, men att använda solfångare sägs vara världsunikt.

  Henrik Bengtsson på Lerums kommun som leder projektet (som kallas Noisun) ska ha sagt att idén föddes för ett par år sedan:

  – Björn Leuchovius, som jobbar mycket med solfångare här i kommunen, kläckte idén att man borde använda de tomma ytorna längs med vägar och järnvägar till någonting vettigt. Och vi behövde ju samtidigt bullerskydd i kommunen, så vi nappade på idén och har jobbat vidare med den.

  Enligt Göteborgsposten kommer bullerskyddet generera ungefär 250 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar förbrukningen för runt 15 villor.

  – Projektet ligger helt i linje med kommunens vision att vara ledande miljökommun, säger kommunstyrelsens ordförande Anna-Lena Holberg (M) till Göteborgsposten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!