Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Konsumtion ligger bakom avfallsökning

  Sedan början av 1900-talet har mängd sopor per person och år ökat från 25 till 500 kilo. Och det har gått hand i hand med den ökade konsumtionen och tillväxten. Riksdagen har slagit fast att mängden avfall inte ska öka men det målet blir svårt att nå enligt Naturvårdsverket och Avfall Sverige. Istället riskerar den fördubblas till år 2030 eftersom konsumtionen tros öka.

  Trots att vi blir bättre och bättre på att ta hand om våra sopor så måste kraftiga ekonomiska styrmedel till för att få bort uppkomsten av avfall. Det slår IVL Svenska Miljöinstitutet fast i en rapport skriven tillsammans med Konjunkturinstitutet.

  När var tredje svensk inte ser något samband mellan konsumtion och avfall är utmaningen desto större. För att råda bot på problemet, som förstärker klimatförändringarna och tar stora delar av jordens resurser i anspråk, behövs förebyggande åtgärder innan avfallet uppstår. Styrmedel som skulle kunna fungera är högre skatt på råvaror och lägre moms på varor av återvunnet material.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.