Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Korallreven borta om 100 år

  Världens korallrev kommer förmodligen inte överleva seklet, det hävdas i den nyutkomna boken Vår Döende Planet, av professor Peter Sale, som bland annat har studerat stora barriärrevet i 20 år, det rapporterar Svt.

   
  Att korallreven har stora problem har varit känt sedan länge, hoten kommer ifrån flera håll samtidigt men alla är kopplade till människan. Dels leder den globala uppvärmningen till att haven värms upp, vilket gör att många viktiga arter i korallreven får svårt att klara sig. Ovanpå det orsakar utsläppen av växthusgaser också att haven försuras. En del av koldioxiden som släpps ut tas nämligen upp av havet, och bildar då kolsyra. Detta leder till att havet succesivt försuras, vilket gör det allt svårare för nästan allt marint liv att klara sig, men framför allt för korallerna som då bokstavligen börjar fräta sönder. Lägg därtill ett massivt överfiske och olika former av utsläpp så du har receptet på en ekologisk katastrof.
  Korallreven är, efter amazonas regnskog, världens mest artrika ekosystem, än så länge. Är hoppet för då helt ute för reven? Enligt Peter Sale kan vi bevara någonting som åtminstone liknar rev om vi begränsar koldioxidnivåerna i atmosfären till under 450 ppm, vilket är det mål som världssamfundet har satt upp på klimattoppmötena. Men som bekant så är gapet mellan mål och åtaganden från världens nationer fortfarande mycket stort. Det ser mörkt ut med andra ord.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.