(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Krav på bättre laxförvaltning

Med anledning av de senaste årens minskade uppvandring av lax i svenska laxälvar riktar nu företrädare för fiskerättsinnehavarna vid ett antal älvar krav gentemot EU på en ny strategi för förvaltning av lax. Att detta krav kommer nu beror på att EU:s plan för laxförvaltningen, Salmon Action Plan, löper ut i år och att en ny ska tas fram.

Kraven som framförs är bland annat större ansträngningar för att ta reda på vilka faktorer som påverkar dödligheten för lax i havet samt mer insatser för att återställa lekbottnar. Man vill också ha nya mål som bas för förvaltningen och föreslår att varje älv ska ha ett minimimål för antalet uppvandrade laxar och att varje älv ska producera maximalt antal smolt. Om laxen skulle förvaltas för att uppnå Maximum Sustainable Yield enligt den modell som tillämpas på andra fiskar vars exploatering regleras av EU skulle det räcka med en smoltproduktion på 75% av den maximala, idag producerar vissa älvar mindre än 50% av den smolt som skulle kunna produceras där. Detta är bra förslag som kanske är svåra att genomföra men samtidigt tar ner förvaltningen på en mer konkret och lätthanterlig nivå.
Även om de senaste årens minskningar till viss del kan bero på att havsvattnet varit något kallare de senaste åren (det verkar finnas ett sådant samband) så verkar dock fisket vara en viktig faktor för minskningen. Det finns fakta som talar emot att fisket skulle vara den stora boven i dramat, främst att man inte sett någon större minskning av fångst per fiskeansträngning i havsfisket, men det är ändå så att krokfisket ökat betydligt mer än vad man räknat med mellan 2008 och 2010. Dessutom är det svårt att få en bild av hur omfattande fisket är och hur mycket lax som tas upp i hela Östersjön. Fiskets roll måste alltså utredas bättre, men även vilka andra faktorer som kan tänkas bidra till en sämre havsöverlevnad för laxen måste undersökas noga.
Ett mer omfattande resonemang om allt detta finns på Fiskeriverkets hemsida.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.