Krav på utfasning av PFAS – från finansmarknaden
Ett nytt upprop från kapitalförvaltare kräver utfasning av farliga PFAS-kemikalier. Det är inte första gången just investerare framför miljökrav till näringslivet. Tidigare har dock fokus varit på klimatet och biologisk mångfald.
SMB har tidigare rapporterat om investerares ökade hållbarhetsintresse. Dels har det handlat om ett ökat intresse för att investera i grön teknik, och dels om intresse för klimat och biologisk mångfald.
Nu ställs ytterligare miljökrav från kapital- och finanshåll: utfasning av PFAS-kemikalier. Det är en grupp kemikalier kopplade till stora miljö- och hälsoproblem. De finns i stort sett överallt, till och med i vårt regnvatten. PFAS-kemikalier har exempelvis återfunnits i blodet hos 97 procent av amerikanerna.
Uppropet
Det är investment-jättarna Aviva Investors och Storebrand Asset Management som har koordinerat det nu pågående uppropet för att fasa ut PFAS-kemikalier.
Totalt sett har 47 institutionella investerare ställt sig bakom uppropet som främst riktar sig till kemikalieföretag som DuPont, 3M, Dow, Eastman Chemical, Air Liquide, Akzo Nobel, BASF, Bayer och Solvay.
Uppropets krav är att tillverkarna upprättar ett globalt register över PFAS, ökad transparens och utfasningsstrategier. Krav om att publicera data kopplat till företagens användning av PFAS finns visserligen redan i EU och USA, men inte i övriga världen.
Användningen av kemikalier ökar
Storebrand skriver i ett pressmeddelande hur användningen ökar, trots stora faror med kemikalier. Enligt Storebrand är över 70 procent av alla kemikalier som produceras och används skadliga för miljön och människors hälsa.
Företaget beskriver även hur kemikalier bidrar till att insekter dör, på grund av besprutning inom jordbruket.
Enbart fyra företag har en utfasningsstrategi
ChemSec, ett ideellt konsultbolag delvis ägt av den svenska staten, kan kopplas till uppropet. ChemSec har granskat 54 företag som nyttjar kemikalier i sina verksamheter.
Deras granskning visar att enbart fyra av dessa ens har en offentlig strategi för att fasa ut kemikalierna: Indorama i Thailand, Saudiarabiens Sabic, Yara från Norge och Belgiens Solvay. Resterande saknar helt ufasningsstrategi.
De flesta företag vidtar få eller inga åtgärder för att fasa ut farliga kemikalier trots riskerna för folkhälsan och miljön, säger Sonja Haider, senior rådgivare på ChemSec, till Financial Times.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till