Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritik mot högprofilerad förnekar-artikel

  För några dagar sen publicerades en omtalad debattartikel i Wall Street Journal (WSJ), där 16 forskare kritiserade de allmänt accepterade teorierna om mänskligt orsakad global uppvärmning. Men nu får både artikeln och tidningen som publicerade den kritik.

  Artikeln fick stort genomslag, och bland annat rapporterade Svt om den i relativt okritiska ordalag.

  I en lång debattartikel publicerad i Wall Street Journal (WSJ) gick 16 välrenommerade forskare och professorer i veckan ut med åsikten att hotet från global uppvärmning är betydligt överdrivet. 

  Så inleder Svt sin artikel, men Mongabay.com rapporterar att flertalet av dessa välrenommerade forskare inte är klimatologer, utan allt ifrån austronauter till flygplansingenjörer. Minst 6 av de 16 personerna har dessutom kopplingar till fossilindustrin. Ganska ironiskt eftersom ett av deras huvudargument var att forkskarvärden tjänar en massa pengar på att hålla liv i ”myten” om global uppvärmning.

  Forskargruppen citerar också en rapport i miljöekonomi som påstås bevisa att det är olönsamt de kommande 50 åren att göra något åt klimatförändringarna, men när New York Times hör av sig till forskaren i fråga så säger han att förnekarna helt har misstolkat hans rapport, och att han sedan länge har förespråkat en koldioxidskatt.

  Inte nog med att att artikeln får stora mängder kritik, nu får också WSJ som publicerade artikeln kritik, med anledning av att de valde bort att ta in en artikel från 255 forskare som förklarade varför klimatförändringarna är verkliga, och viktiga att åtgärda. Nu har dock WSJ valt att publicera ett svar på artikeln, där en lång rad forskare som faktiskt sysslar med klimatfrågor bemöter kritiken.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.