Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritiken växer mot Sveriges kärnkraftk

  Reaktorhaveriet i Japan har fått länder över hela världen att tänka till vad det gäller kärnkraft. Nu växer kritiken även mot den Svenska kärnkraften.

  I veckan gick EU-kommissionen ut och sa att Europa måste ”överväga en framtid utan kärnkraft”. I Tyskland finns det planer på att stänga de äldsta kärnkraftverken. I Sverige finns inga liknande planer. Här planeras istället att modernisera de gamla kärnkraften. Men kritiken mot Sveriges ståndpunkt har nu väckts till liv.

  I gårdagens Aktuellt sa kärnkraftsexperten Lars-Olov Höglund så här:

  Det här är en händelse och en situation som det inte har planerats för och som det inte går att planera. Skulle man planera för den här sortens händelser, som i det här fallet råkade vara jordbävning och tsunami, då är det inte möjligt att bygga kärnkraftverk som överhuvud taget går att driva under någon slags lönsamhet.

  Lars-Olov har tidigare stött kärnkraften under den tid han jobbat som kärnkraftstekniker. Nu har han ändrat uppfattning i frågan. Han fortsätter med att kritisera Sveriges planer på att förnya gamla kärnkraftsreaktorer:

  Det är ungefär som att säga att vi ska ta en Volvo Amazon och bara hotta upp den och höja effekten i motorn och sen lite dubbdäck och sen är den lika säker som en Volvo av 2011 års modell.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.