Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Kungl. Vetenskapsakademiens trovärdighet ifrågasatt

    Svenska Kraftnäts generaldirektör begär att akademiens energiutskott rättar felaktiga påståenden.

    Mikael Odenberg, som är generaldirektör för Svenska Kraftnät, skrev i förra veckan ett brev till Kungl. Vetenskapsakademiens energiutskotts ordförande Sven Kullander med en kopia till Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Staffan Normark.

    I det tre sidor långa brevet, som tidningen Miljörapporten publicerat här (pdf), skriver Odenberg att energiutskottet i rapporten Sveriges energisituation i ett europeiskt och globalt perspektiv (pdf) sprider ”felaktiga uppgifter om Svenska Kraftnäts bedömningar” och använder sig av påståenden som ”saknar grund”.

    Det Odenberg irriterar sig på är följande stycke på sid. 6 i rapporten:

    En nyligen presenterad rapport från Svenska Kraftnät visar att 17 TWh vindkraft skall kunna integreras i det svenska elsystemet inom de närmaste 15 åren förutsatt att investeringar på 73 miljarder kronor görs, vilket också medför kraftigt förhöjda nätavgifter.

    Enligt Svenska Kraftnät har Kungl. Vetenskapsakademiens energiutskott helt missförstått siffrorna, och Odenberg skriver i brevet att han finner ”det grava felet” besvärande av tre skäl, som i korthet beskrivs på följande sätt av generaldirektören:

    För det första, ”att tendensiös information och selektivt urval av fakta i syfte att gynna kärnkraften är en av de största björntjänster man kan göra detta energislag”.

    För det andra, på grund av ”risken för att Kungl. Vetenskapsakademiens status och goda rykte skadas”.

    För det tredje, att de felaktiga påståendena inte främst slår ”tillbaka mot energiutskottet, utan mot Svenska Kraftnät som framstår som mindre vetande”.

    Det är med denna bakgrund som Odenberg nu vill att energiutskottet rättar till påståendena i rapporten.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.