Kustsamhällen i Sverige kan behöva avvecklas
Klimatförändringarna ses ofta som något avlägset i lågt liggande ö-nationer, men är verklighet även i Sverige. Och kostnaderna för klimatförändringarna kan bli dyra, både för kommuner, övriga myndigheter och privatpersoner som äger fastigheter. Notan landar ytterst i varje skattebetalares knä.
2006 publicerades Sternrapporten på uppdrag av Storbritanniens regering för att ge en ekonomisk analys av klimatförändringarna. Rapporten handlar om klimatproblematiken, klimatförändringarnas konsekvenser och möjligheterna till klimatåtgärder. En viktig slutsats i rapporten är att kostnaderna för effekterna av en klimatförändring är mycket större än kostnaderna för åtgärder som sätts in i ett tidigt skede för att begränsa den. Mycket pekar på att de höga kostnaderna för klimateffekterna nu är här för att stanna.
Falsterbonäset snart under vatten
Vellinge kommun startar bygget av en lång skyddsmur för att mota bort havet i det lågt belägna Falsterbonäset i Skåne. En stor del av Falsterbonäset skulle ligga under vatten redan vid en havsytehöjning på två meter. Under 2024 byggs etapp ett av 21 km skyddsmur på uppdrag av Vellinge kommun och med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt EU. Skyddsvallarna beräknas vara klara 2031 och planeras i första hand skydda området fram till och med 2065.
Skattebetalarna betalar klimatanpassningen
Vem betalar för skyddsvallarna i Falsterbo? Kommunen ansvarar för byggnationen. MSB bidrar med 72 miljoner kronor, vilket motsvarar 60 procent av de faktiska kostnaderna. EU finansierar en del av projektet genom projekt där det undersöks hur den naturanpassade vegetationen påverkar den biologiska mångfalden och översvämningsskyddet.
Avveckla kustsamhällena i god takt
Det går ju inte att bo i hus som står ute i havet, säger försäkringsjuristen Staffan Moberg i P1.
Staffan Moberg som arbetar på branschorganisationen Svensk försäkring är expert på klimatanpassning säger till Sveriges radio P1, att samhällen längs den Svenska kusten i framtiden kan behöva avvecklas. Moberg menar i en intervju i P1 Studio 1 att vi inte riktigt vet hur fort klimatförändringen går. Vi vet att havet kommer att stiga, men inte hur fort det går, däremot vet vi att det går allt fortare. Det finns enligt Moberg inget som tyder på att vi lyckas stoppa koldioxidhalten, utan vi kommer se en kraftig klimatförändring med smältande glaciärer.
Havet kommer därmed stiga och gå in över vissa kustområden. Vissa samhällen kommer behöva avvecklas. Det bästa är, enligt Staffan Moberg, att avveckla i god takt. Det innebär att vi kan bo kvar i fastigheter som finns idag men vi bör inte bygga nya längs våra kuster.
Försäkringsbolagen drar sig tillbaka
Försäkringsbolagen kommer inte vilja försäkra fastigheterna. Vi ser redan idag att försäkringsbranschen drar sig tillbaks från Florida. I Nederländerna försäkrar inte bolagen mot översvämning innanför vallarna mot havet. Så bedömer Staffan Moberg att det kommer att bli även i Sverige. Enligt honom kommer försäkringsbolagen sannolikt att sluta försäkra övervsämningsskador i områden som riskerar att stå helt under vatten.
Halmstad lång fram i klimatanpassning
En av de kommuner som ligger långt fram i klimatanpassningsarbetet är Halmstad, som har gjort en kartläggning över riskområden som sedan pekats ut i översiktsplanen. Hanna Billmyer, klimatanpassningsstrateg och Lisa Rönnberg, samhällsutvecklingsdirektör, jobbar på Halmstad kommun. I P1:s Studio ett pekar de på att kommunen, men även de enskilda fastighetsägarna har ett stort ansvar.
Kommunen har också tagit fram en plan för klimatanpassning med särskilda åtgärdspaket för utsatta orter. Bland åtgärderna finns exempelvis flytt av reningsverk, skydd av kulturvärden och samverkan med fastighetsägare. I utpekade riskområden där det är stor risk för översvämning finns nu beslut att kommunen inte tillåter byggnation. Där det redan står byggnaderna vilar ansvaret i hög grad på fastighetsägarna.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till