Läckande metan funnen i Antarktis
Forskare varnar för att metanutsläppen har nått globala rekordnivåer. Samtidigt har läckor av den potenta växthusgasen för första gången någonsin upptäckts i Antarktis.
På havsbotten i McMurdo-sundet har forskare för första gången funnit en aktiv antarktisk metanläcka, rapporterar The Guardian.
Metanläckage har länge varit ett stort orosmoln i klimatdebatten. Antarktis är en del av jordens permafrost som vid fortsatt uppvärmning riskerar bli en tipping point för jordens klimat. Men det verkligt oroande med den senaste upptäckten är inte själva läckan i sig – utan den långsamma tillväxten av de mikroorganismer som skulle kunna förhindra att metanet sprider sig.
På de flesta platser i haven äts läckande metan upp av mikroorganismer som lever i sedimenten eller närliggande vatten. Men så är inte fallet med den nya läckan – efter fem år hade endast ett fåtal mikroorganismer dykt upp på platsen. Istället för att försvinna sprids metanet alltså vidare ut i havet och upp i atmosfären.
Forskarna varnar för att det kan finnas fler läckor i Antarktis vi inte känner till ännu. Jemma Wadham vid University of Bristol, säger att kunskapen om området är låg.
Antarktis och dess istäcke är stora svarta hål i vår förståelse av jordens metancykel – det är svåra platser att arbeta på. Vi tror att det finns signifikanta mängder metan under istäcket. Den stora frågan blir då: hur stor är eftersläpningen av mikroorganismer jämfört med hastigheten hos de nya metanläckor som skapas när isen försvinner?
Metanet i jordens permafrost är alltså en tickande bomb. Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur vårens rekordhetta i Sibirien leder till stora utsläpp av metan, vilket i sin tur spär på den lokala uppvärmningen ännu mer.
Samtidigt rapporteras om nya rekord för de globala metannivåerna. Ny forskning visar att metanutsläppen aldrig varit så höga som nu, vilket framför allt beror på köttindustrin och fossila bränslen.
Metanets cykel är absolut något samhället bör vara bekymrade för. Jag är extremt oroad, säger Andrew Thurber, Oregon State University, som ledde studien i Antarktis.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till