Läckt IPCC-rapport: klimatkrisen kommer fundamentalt förändra livet på jorden
Tidigare effekter av klimatförändringar än befarat, oåterkalleliga tröskeleffekter, minskade skördar och livslång exponering för hälsorisker. Det är några av de utmaningar som en arbetsgrupp för FN:s klimatpanel IPCC frammålar i en rapport som nu läckt till medierna.
Vi måste omdefiniera vårt sätt att leva och konsumera.
Så står det i ett läckt rapportutkast från FN:s klimatpanel IPCC som nyhetsbyrån AFP kommit över, vilket Vetenskapsradion snabbt rapporterade om. IPCC har nu bekräftat för DN att det läckta utkastet på 4 000 sidor kommer från panelens arbetsgrupp 2 som ska presenteras först i februari 2022.
Det är en mörk framtid som arbetsgruppen beskriver. Redan under de kommande årtiondena kommer klimatförändringarna fundamentalt förändra livet på jorden. Risken att vi överträder ett antal så kallade tröskeleffekter i klimatsystemet anses vara större än vad som tidigare varit känt och effekterna av klimatförändringarna kan komma tidigare än befarat, även om vi lyckas med dramatiska utsläppsminskningar.
Några förväntade effekter är artutrotning, mer spridda sjukdomar och värme som inte går att leva eller arbeta i. Skördarna som redan minskat med upp till tio procent kommer minska än mer och människors fysiska möjligheter att arbeta kommer påverkas starkt. Asiens södra delar, delar av Afrika och delar av Central- och Sydamerika kan förlora upp till 250 arbetsdagar om året år 2100.
Redan 2050 riskerar 80 miljoner människor svält och hundratals miljoner undernäring på grund av klimatkrisen. Nära tio miljoner fler barn riskerar bli hindrade i sin utveckling år 2050 på grund av en livslång exponering för hälsorisker orsakade av klimatförändringarna. Hundratals miljoner människor riskerar dessutom att drabbas av vattenbrist.
Föga förvånande konstateras i rapporten att klimatanpassningen i världen är allt annat än tillräcklig. Den uppvärmning på drygt 1 grad som hittills skett ger redan stora effekter. Som SMB tidigare rapporterat har det de senaste åren blivit allt tydligare att vår planet värms upp allt snabbare. 2020 var ett av de tre varmaste åren som uppmätts globalt och det varmaste i Europa och i Sverige. De sex varmaste åren som någonsin har uppmätts globalt har nu inträffat under det senaste decenniet. I världshaven ligger värmen på rekordnivåer och 82 procent av haven upplevde minst en marin värmebölja någon gång under 2020. Koldioxid i atmosfären har nått historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm.
IPCC-rapporten pekar på viktiga förändringar för att hållas nere temperaturökningen så mycket det går för att förhindra värre effekter. Bland annat pekar författarna på restaurering av ekosystem som oerhört viktiga, något som även betonades på Världsmiljödagen. En annan oerhört viktig faktor är att människor måste förändra sin kosthållning mot en mer växtbaserad. Detta i sig skulle kunna minska livsmedelsrelaterade utsläpp med upp till 70 procent till 2050. Med andra ord gäller det att påbörja den samhällsomvandling som måste ske.
Den slutliga rapporten ska presenteras i februari 2022 och väntas bli den mest uttömmande vetenskapliga genomgången hittills av hur den globala uppvärmningen påverkar planeten, ekosystemen och oss människor.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till