Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Laddad riksdagsdebatt om 100 procent förnybart

  Partierna var långt ifrån ense när frågan om ett helt förnybart energisystem kom upp för diskussion under gårdagen.

  Det var Supermiljöbloggen som i februari kunde avslöja att Energimyndigheten låg i startgroparna för att påbörja en utredning om hur Sverige kan ställa om till ett hållbart energisystem. Att utredningen var på gång överraskade många politiker, men egentligen alla partier har efter hand välkomnat att utredningen ska ske. Dock har man väldigt olika förväntningar på vad den ska resultera i och vad som egentligen menas med ett hållbart energisystem.

  Något som lyste igenom i går när energifrågan debatterades i riksdagen.

  – I Sverige har vi väldigt bra förutsättningar att skapa ett samhälle med 100 procent förnybar energi, menade exempelvis Kent Persson (V).

  – Som vi har hört här i dag vill flera partier gå längre och försöka få med sig riksdagen på målet 100 procent förnybar energiproduktion. Jag menar att detta under överskådlig tid knappast är möjligt att förena med den välfärdsnivå och den näringsstruktur som Sverige har, sa Mats Odell (KD)

  – Jag håller med Mats Odell om att det inte är lätt att nå 100 procent förnybar energi. Men man måste ha en målsättning, en vision och en önskan, förklarade Ann-Kristine Johansson (S).

  – Man kan också fundera på vad S egentligen sade på sin kongress. I sitt framtidskontrakt konstaterar S att Sverige är ett av världens mest kärnkraftsberoende länder. Samtidigt skriver de att industrins konkurrenskraft och en bibehållen effekt i energisystemet ska säkras genom mer förnybar energi och energieffektiviseringar, kommenterade Cecilie Tenfjord-Toftby (M).

  Den två timmar långa debatten kan ses här.

  Ett smakprov, på ett replikskifte mellan Lise Nordin (MP) och Eva Flyborg (FP), kan ses här nedan:

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.