Läget ljusnar för insjöfisken
Fler svenska insjöfiskar som sik, öring, abborre och röding får grönt ljus i årets upplaga av WWF:s Fiskguiden. I havet ser det värre ut – läget är fortsatt illa för många havslevande arter.
2020 års upplaga av Fiskguiden innehåller flera positiva nyheter. Det är nu helt okej att äta många slags svenska insjöfiskar, som exempelvis gös och öring. Det blir också grönt ljus för ett antal sötvattenkräftor, men fortfarande rött för odlade kinesiska kräftor.
Läget är sämre bland havslevande arter, som fortfarande utsätts för mycket hårt tryck. Bland fiskar som helt bör undvikas finns burktonfisken skipjack och sorgebarnet torsken. Sedan 2019 råder det fiskestopp i östra Östersjön, vilket visar hur allvarligt läget är.
Det är förstås jättetråkigt. Torsken har fiskats hårt under lång tid och det här blir resultatet. Vi ser också utmaningar med havsmiljön. Bottendöden påverkar torsken negativt och man fiskar för mycket av torskens föda så den svälter, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF till SVT Nyheter.
Den populära laxen bör bara ätas om den är ASC- eller MSC-märkt, alternativt om den har fiskats med garn i Vättern.
WWF pekar ut makrill, skarpsill, musslor och sill som miljösmarta val. De är dessutom bra ur klimatsynpunkt, framför allt för att fångstbåtarna har låg bränsleförbrukningen och bifångsterna är få.
Det bästa sättet för den enskilde att undvika utfiskning och förstörda vattenmiljöer är att köpa fisk mer sällan, och då välja grönlistade sorter. Det behövs också starkare marint skydd från myndigheter och regeringar runt om i världen. Idag är 90 procent av världens kommersiella fiskebestånd fullt utnyttjade eller överfiskade.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till