Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lågkolhydratdieten sponsras av köttlobbyister

  Allt fler svenskar lockas till lågkolhydratsdieten – LCHF (Low Carb High Fat). Nya granskningar från Sveriges Radio visar på att mycket av den forskning som dieten baserats på har sponsrats av köttindustrins lobbyister.

  Dieten går ut på att ersätta kolhydrater med fett och protein, exempelvis mejeriprodukter och kött. Dieten är dock mer strikt än så. För att hålla sig till en kost med låg kolhydratnivå bör man endast äta de grönsaker som odlats ovan jord. Både kött och grönsaker som behöver odlas ovan jord (i Sverige ofta i energikrävande växthus) påverkar klimatet betydlig mer än vad mat med mycket kolhydrater, såsom potatis, bröd, ris och pasta gör. LCHF kan även bli en betydligt dyrare kost än en baserad på kolhydrater.

  Det finns inget i dieten som egentligen förespråkar att man ökar andelen kött per portion, men frågar man de ledande förespråkarna för LCHF, kostdoktorn och dr Annika Dahlqvist, så är de förespråkare av ett ökat köttintag och anser att det kan vara problematiskt att vara vegetarian och samtidigt gå på LCHF-diet.

  Annika Dalhqvist är även känd för att föreläsa om hur onyttigt och farligt det är att vara vegan – vilket är ännu mer ifrågasatt än LCHF. Det finns däremot mindre ifrågasatt forskning om hur farligt det kan vara att äta kött i den utsträckning vi idag gör.

  På sin hemsida skriver Dahlqvist i en replik på Sveriges Radios granskning att:

  En ko som betar i skogen, där inget kan odlas, skadar inte miljön.

  och hon har tidigare skrivit att:

  Jag tvivlar på att den vegetariska maten, med konstgödning och giftbesprutning, är miljövänligare än animalieproduktion baserad på gräsbetande djur.

  Dessa uttalanden visar på en oerhörd okunskap om nötkreaturs påverkan på miljön.

  Det finns däremot mycket forskning som visar att dieten har positiva påverkningar på patienter med diabetes och övervikt. Denna forskning är inte aktuell i den här härvan betald av köttindustrin.

  Kontentan av denna köttdiet-härva är att om vi inte vill sluta äta kött så bör vi åtminstone se till att köttet vi äter blir betydligt mer hållbart.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.