Läkare i uppror för klimatet och en hållbar hälso- och sjukvård
Allt fler läkarföreningar engagerar sig för klimatet och lyfter fram de hälsofördelar en klimatomställning kan ha. I ett öppet brev inför COP26 uppmanas nu världens ledare att genomföra de åtgärder som krävs för att bromsa klimatförändringarna.
En allt vanligare företeelse de senaste åren har varit att läkare börjat engagera sig i klimatfrågan där de dels betonar hälso- och sjukvårdens klimatpåverkan och dels klimatförändringens hälsopåverkan.
Inför COP26 undertecknade Svenska Läkaresällskapet tillsammans med över 450 organisationer som representerar över 45 miljoner hälsoarbetare från 102 olika länder ett öppet brev till världens ledare som uppmanar till brådskande åtgärder för att bromsa klimatförändringarna som hotar den globala hälsan. Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet, är tydlig med varför de skriver under:
Det räcker inte med ambitiösa utsläppsmål för att tackla klimatförändringarna och dess katastrofala påverkan på vår hälsa, vi måste se till att de uppsatta målen leder till handling.
Läkare för miljön är en politiskt oberoende förening som är associerad till Läkaresällskapet och intresseförening i Läkarförbundet som arbetar med de frågor som det internationella uppropet handlar om. Föreningen har ställt sig frågan vad den enskilde läkaren kan göra, och sedan systematiskt arbetat med att:
- sprida kunskap om kopplingen mellan klimat och folkhälsa
- verka för en hållbar sjukvård som inkluderar klimat/miljö, jämlikhet och ekonomi
- informera politiker, beslutsfattare och allmänhet.
Det är tydligt att ämnet engagerar och det har skett en stark tillströmning till föreningen av unga engagerade läkare i hela landet, och Läkare för miljön har nu lokalföreningar i elva regioner.
Nyligen skrev företrädare för föreningen Läkare för miljön Skåne en insändare i Sydsvenskan där de betonade just hälsoaspekten av klimatförändringen och vilka förbättringar en klimatomställning kan ha för folkhälsan. Därmed går de i linje med WHO:s specialrapport inför COP26 om hälsofördelarna med en klimatomställning. Som läkare menar de att de är övertygade om de fördelar en sådan omställning medför för liv och hälsa är ett kraftfullt argument för en övergång till ett koldioxidsnålt samhälle och en hållbar hälso- och sjukvård. Här ser de tydligt hur deras sjukdomsförebyggande arbete sammanfaller med klimatmålen.
Det är tydligt att det är en viktig kraft i rörelse här. I september krävde exempelvis redaktörerna för 233 medicinska vetenskapliga tidskrifter i ett gemensamt upprop att världens ledare gör mer för att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader. En av de största, British Medical Journal, införde redan i början av 2020 ett förbud mot att ta in annonser från företag som utvinner fossila bränslen.
Förhoppningen är att beslutsfattare nu lyssnar, men ju fler grupper som engagerar sig desto tydligare borde det bli för politiker vad deras väljare vill.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till