En ny studie från International Institute for Environment and development, IIED, visar att s.k. land grabs, att företag skaffar sig tillgång till stora markområden i utvecklingsländer för att producera mat eller biobränslen för export, ofta är en mycket dålig affär för afrikanska länder. Studien bygger på en ingående granskning av 12 kontrakt mellan företag eller investeringsfonder och regeringar i Mali, Sudan, Kamerun, Etiopien, Liberia och Madagaskar.
Granskningen visar att kontrakten ofta ger mycket stora fördelar till företagen på bekostnad av lokalbefolkningen och ibland även staten.
Kontrakt som innebär att företagens tillgång till land blir en dålig affär för andra inblandade är ofta förhandlade utan att dom som direkt berörs har haft en möjlighet att yttra sig och innehåller inga eller vagt formulerade krav på motprestationer från företagen. Ibland är dom också formulerade så att företaget skyddas mot skärpta miljökrav under den period dom driver verksamhet i landet eller garanteras tillgång till en viss mängd vatten vilket kan bli ett problem om dom hydrologiska förhållandena förändras (vissa kontrakt löper över perioder på 99 år, under den tiden kan mycket hända med hydrologin). En mer detaljerad genomgång av hur kontrakten kan utformas för att tippa maktbalansen till företagens fördel finns i den läsvärda men torra rapporten.
Kolla också in den här dokumentären som visades i SVT´s ”Dokument Utifrån”
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.