Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Länder lovar minska metanutsläpp till 2030: stor uppgörelse vid COP26

    Över 90 länder har nu skrivit på en uppgörelse för att minska metanutsläppen med 30 procent fram till 2030. Det var en av höjdpunkterna på klimatmötets andra dag.

    En växthusgas som ibland glöms bort, trots sin starka påverkan är metan. Vanligtvis diskuteras utsläppen av koldioxid i atmosfären när det handlar om global uppvärmning och det är runt dessa utsläpp som länders och organisationers klimatpolitik mestadels fokuseras. När koldioxid väl släpps ut så tar det många år innan halten sjunker i atmosfären och en minskning räcker därmed inte för att lösa klimatkrisen, utan världen måste agera snabbare på andra växthusgaser som metan för att stoppa den globala temperaturökningen.

    För även om metan försvinner snabbare än koldioxid, är den 80 gånger mer kraftfull under de första 20 åren efter att den släppts ut i atmosfären. Växthusgasen står dessutom för nästan en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser och behovet av åtgärder är därför angeläget.

    Enligt WMO-rapporten Greenhouse Gas Bulletin nådde metan förra året ett nytt rekord på 1 889 miljarddelar (ppb) och ligger nu 162 procent över förindustriell nivå. Och trots den pandemiorsakade ekonomiska avmattningen 2020 – som ledde till tillfälligt minskade koldioxidutsläpp – nådde mängden metan i atmosfären nya rekordnivåer, enligt den amerikanska vädermyndigheten NOAA.

    Källa: NOAA

    Därför var det viktigt när USA och Europa nyligen kom överens om att eliminera en tredjedel av de globala metanutsläppen till 2030, jämfört med 2020. Överenskommelsen Global Methane Pledge har därför varit en av den amerikanska administrationens viktigaste prioriteringar inför det pågående klimattoppmötet i Glasgow.

    Ännu bättre blev det nu därför under andra dagen på COP26 när antalet länder ökat till över 90 som nu kommit överens om en begränsning på 30 procent av metanutsläppen till 2030. Löftets undertecknare inkluderar nu sex av de 10 största metanutsläppen och cirka 45 procent av de globala metanutsläppen, enligt Washington Post.

    Anledningen till att just metan pekas ut är att det är relativt enkelt för världens länder att uppfylla sina löften , eller som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen benämnde det:

    Vi kan inte vänta till 2050, vi måste minska utsläppen snabbt, det är lågt hängande frukt.

    Biden-administrationen avslöjade också en omfattande uppsättning inrikespolicyer på tisdagen för att minska utsläppen av metan från olje- och gasverksamhet över hela USA.

    FN:s senaste rapport om de stora metanutsläppen borde därför vara en riktigt god nyhet för världens beslutsfattare. Rapporten identifierar nämligen ett antal lättillgängliga lösningar som om de genomförs kan minska metanutsläppen med 30 procent fram till 2030. De flesta lösningar är inom fossila bränslen där det är relativt enkelt att lokalisera och åtgärda metanläckage. Det finns också riktade åtgärder som kan användas inom avfalls- och jordbrukssektorn Gasinvesteringarna måste minska snabbt, fracking förbjudas, gasledningar stoppas.

    Nyligen avslöjade Washington Post hur satelliter avslöjat hur Ryssland tillåter metanläckage, vilket betonar vikten av att kunna installera effektiv miljöövervakning för att se till att avtalet följs. Som det mesta inom klimatområdet rör det sig om både globala och lokala frågor. Ett första steg är nu i alla fall taget i och med avtalet. En viss optimism kan därmed skönjas inför dag tre.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.