Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Lång debatt väntar om EU:s nya klimat- och energimål

    Om bara någon månad presenterar EU-kommissionen ett förslag på vad medlemsstaterna ska göra på klimat- och energiområdet fram till år 2030. Framför allt två frågor tros bli svåra att komma överens om.

    Under ett seminarium om förnybar energi som hölls i Europahuset i Stockholm under torsdagen berättade Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens kontor i Sverige, att det rör på sig väldigt mycket just nu när det kommer till den europeiska klimat- och energipolitiken.

    – Innan årets slut kommer kommissionen med förslag kring vad målsättningarna ska vara för år 2030, sade Schellekens.

    Enligt honom finns det framför allt två debatter som blir svåra att lösa. Den ena handlar om vilken ambitionsnivå som EU-länderna ska lägga sig på. Den andra om vilken typ av målsättningar EU ska ha, det vill säga om samma sorts mål som finns för år 2020 (utsläppsminskningar, förnybar energi och energieffektiviseringar) ska användas också till år 2030. 

    Efter seminariet berättade Schellekens för Supermiljöbloggen om tidsramarna för att enas om allt detta:

    – Det kommer ett förslag i år från kommissionen om var vi tror att ambitionsnivån ska ligga 2030. Jag har inte fått exakt datum än, men runt november december blir det nog. Sedan måste det här gå igenom parlamentet och ministerrådet. Det kan ta ett tag i och med att vi har parlamentsval nästa år. Men det viktiga är att EU har allt klart inför klimatmötet i Paris 2015, att vi där har en tydlig position om vad vi vill till 2030.

    Planen som  världens länder kommit överens om är att man i Paris om två år ska besluta om en ny global klimatöverenskommelse. Att EU har ett nytt klimatmål till dess menar Schellekens är ganska givet. Däremot finns en hel del frågetecken kring vad som kommer gälla för förnybar energi och energieffektiviseringar, samt förstås också om vilken ambitionsnivå man till sist beslutar sig för.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.