Länsstyrelsen i väst tillstyrker stor park för vindkraft till havs
Länsstyrelsen i Västra Götaland rekommenderar regeringen att godkänna ansökan om att bygga den havsbaserade vindkraftsparken Poseidon. Den skulle få en årlig produktion av 5,5 TWh el, ungefär motsvarande en kärnkraftsreaktor. Men – utan statligt stöd för bygget av kablar in till land är projektet mycket osäkert.
Bakom ansökan står företaget Kontiki Vind AB, ett av bolagen inom statliga Vattenfalls vinddivision. Parken avses bli uppförd cirka 30 kilometer utanför Bohuslän i höjd med Marstrand och Tjörn. Den är den första av en serie av tre vindkraftsparker, i totalt fem delområden, som eventuellt kan komma att anläggas långt ut i havet nära territorialgränsen.
Redan med denna första vindpark skulle den nuvarande regionala elproduktionen i Västra Götaland nästan fördubblas, vilket är viktigt för klimatomställningen, framhåller landshövding Sten Tolgfors:
Västra Götaland står inför en genomgripande grön omställning och elektrifiering inom industri- och transportsektorn. Behovet av el i länet väntas närmast dubbleras till 2030 och tredubblas till 2045. För att klara av det tillkommande elbehovet behöver vi hitta en fungerande mix av energislag, där vindkraft är en del, säger han i ett pressmeddelande.
Stora, eltörstiga industrisatsningar är på gång i Västsverige och därmed är elförsörjningen av bärande betydelse. Såväl nya batterifabriker som biobaserade raffinaderier är på gång och kräver trygg elförsörjning.
Havets horisontlinje bryts av vindmöllorna
Miljöprövningen av parken innehåller en stor mängd moment och överväganden. Utöver påverkan på själva det marina livet förändras självklart landskapsbilden. Den stora parken med upp till 340 meter höga vindmöllor kommer att bryta den idag obrutna horisontlinjen i väster även om den ligger mycket långt ut från land.
Hur mycket och hur störande kan den som vill bilda sig en egen uppfattning om genom att gå in i presentationsmaterialet, till exempel här.
Så här långt ut i havet är vattendjupet betydande, upp till 230 meter. Därmed behöver tekniken med flytande kraftverk tillämpas, vilket blir första gången i Sverige. De havsparker som byggts hittills står väsentligt grundare och är bottenfasta.
Poseidonparken täcker en yta på drygt 150 kvadratkilometer och är tänkt att bestå av maximalt 81 vindmöllor.
Regeringen subventionerar kärnkraft istället
Regeringen fattar det slutliga beslutet om etableringen ska tillåtas eller ej. Men det beskedet är inte den stora huvudvärken. Regeringen har redan bäddat för att bygget inte kan genomföras. Detta eftersom man i fjol somras gjorde klart att vindkraftsföretaget själva får stå för hela kostnaden för att ansluta havsbaserade vindparker till stamnätet i land.
Därmed återkallades det gamla uppdraget till Svenska Kraftnät att bygga anslutningskablar till havsvindparkerna. Vilket medför att det finns stora risker för bristande lönsamhet, eller förluster.
Ett halvår senare gav regeringen beskedet att ny kärnkraft däremot kommer att stödjas med statliga subventioner från skattebetalarna, förutom även en statlig kreditgaranti för 400 miljarder kronor.
När SMB frågar ägaren, Vattenfalls vinddivision, om vad uteblivet stöd till nätanslutningen betyder, kommer ett rätt tydligt, negativt besked:
Det finns en stor potential i havsbaserad vindkraft i Sverige, något som vi bör ta vara på då vindkraften är särskilt viktig för att Sverige i närtid ska kunna ställa om till en fossilfri ekonomi. Havsbaserad vind behöver en lösning för anslutningen till stamnätet, där staten som i andra länder tar en tydlig roll, säger pressekreterare Johan Sennerö i det skriftliga svaret.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till