Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lena Ek: Det är nu de stora fighterna börjar

  När Lena Ek nyss briefade svenska organisationer var inledningsorden ”Det är nu de stora fighterna börjar”. Kyotoprotokollet är i centrum för de svenska ansträngningarna, med förhoppning att Brasiliens kompromissförslag kan förverkligas. Det blir då ett åttaårigt avtal, med en inbyggd skärpning under tiden. Men åter är Polen ”misstänksamma” och kan omöjliggöra kompromissen.

  Miljöminister Lena Ek i möte med det svenska
  civilsamhället

  Ek ger en helt annan bild än Lindstedt om utsläppsrätternas (AAUs) betydelse, och arbetar nu för att ”göra dem värda så lite som möjligt”, utifrån att det kanske inte går att få bort dem. En viktig del är att de inte får finnas med i Durbanplattformen, så att de garanterat inte kan användas i det långsiktiga klimatavtalet.

  Övergripande ses Kina, Ryssland och Japan som de knepigaste länderna i förhandlingarnas slutspurt; USA vägrar förhandla om patenträtten och kan inte acceptera frågan om att de har ett historiskt ansvar, men blockerar inte på lika många områden.

  Frågan om de svenska klimatpengarna blev inte stor på mötet; det är onödigt att diskutera det man ändå inte kan enas om. Ek vill också gärna lyfta in HFC och de kortlivade gaserna, medan många av miljörörelserna på plats menar att det flyttar fokus från de avgörande frågorna för COP18.

  /Mattias Goldmann, på plats i Doha

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.