Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    LO har släppt en rapport om rättvis klimatomställning. I rapporten presenteras förslag på offentliga investeringar och rekommendationer kring styrmedel på områden som arbetsmarknad, transporter och konsumtion. 

    “Svensk fackföreningsrörelse har en tradition av att bejaka strukturomvandlingar och teknikskiften. Det gäller även i klimatomställningen. Fackföreningsrörelsens positiva inställning till klimatomställningen bygger dock på att omställningen blir rättvis: att vinsterna kommer flertalet till del samtidigt som kostnaderna fördelas efter bärkraft”, skriver LO. Rapporten är skriven av Anna Almqvist och Marika Palmér Rivera. 

    I rapporten presenteras en mängd rekommendationer för en rättvis klimatomställning. Bland annat betonas det offentligas ansvar för att möjliggöra och påskynda näringslivets omställning: 

    Avgörande är att staten skapar lämpliga ramar i form av till exempel reglering och prissättning av utsläpp. Ökade offentliga inves­teringar i transportinfrastruktur och annan samhällsbyggnad är en förutsättning för näringslivets omställning.

    Författarna skriver vidare att transporter och bostäder bör prioriteras för offentliga investeringar. Dessa två står tillsammans för hälften av hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp och är dessutom två av hushållens största utgiftsposter. LO pekar även ut dessa områden som svåra att minska utsläpp från utan betydande investeringar. 

    Transportsektorn behöver offentliga investeringar 

    Beträffande transporter konstaterar LO att bilberoendet är stort, särskilt bland LO-förbundens medlemmar. Här uppger 40 procent att de är mycket beroende av bil i vardagen. För medlemmar i SACO-förbund är siffran 19 procent. 

    Bilismen utgör emellertid en stor utmaning för klimatomställningen. För att flytta över resor från bil till gång och cykel vill LO se cykelinfrastruktur som ger möjlighet till god framkomlighet och säkerhet. Man konstaterar att ungefär en tredjedel av alla bilresor är kortare än fem kilometer, vilket visar att det finns stor potential att omvandla bilresor till cykelresor. 

    Författarna betonar även vikten av att omställningen är hanterbar för “vanligt folk” och pekar återigen på behovet av offentliga investeringar. Som exempel lyfts utbyggnad av digital infrastruktur och samhällsservice i närheten av där människor bor samt satsningar på kollektivtrafik och den nationella järnvägen. 

    Vad gäller kollektivtrafik vill man att geografisk och ekonomisk rättvisa prioriteras högre i planeringen. Det är ett viktigt steg för att öka tillgängligheten i städers ytterområden, utanför tätorter och utanför kontorstid, skriver LO. Man konstaterar också att ekonomin sällan är en avgörande faktor för ökat kollektivtrafikresande – tid och tillgänglighet är oftast viktigare. Att kollektivtrafiken är enkel att använda spelar också in. 

    Geografi och inkomst spelar roll 

    Rapporten lyfter genomgående ojämlikheten i såväl orsakade utsläpp som klimatrelaterade styrmedel. Höginkomsttagares utsläpp är många gånger högre än utsläppen hos resten av befolkningen – de har därmed större ansvar än andra att minska sina utsläpp. Att Inkomstskillnaderna har ökat i Sverige under fyra decennier är problematiskt för en rättvis omställning, konstaterar LO: 

    Detta har bidragit till att förutsättningarna att hantera kostnadsökningar relaterade till omställningen och göra investeringar för att ställa om konsumtion och beteenden nu skiljer sig väsentligt åt mellan olika grupper. En rättvis omställning kräver att de kostnader som uppkommer i omställningen fördelas efter bärkraft, bland annat genom gemensamma investeringar och stöd som skapar strukturella förutsättningar för människor att göra nödvändiga förändringar oavsett inkomstnivå.

    I rapporten framkommer även att det finns stora skillnader mellan stad och landsbygd vad gäller vilka som har bäst möjlighet att ställa om. 82 procent av bonusmedlen för elbilar har gått till storstäderna, trots att behovet av bil tenderar att vara störst på andra håll. 

    Många av LO-förbundens medlemmar – 42 procent – har svårt att hantera en oväntad utgift på 5000 kronor inom en vecka. Uppgiften är en viktig påminnelse om att långt ifrån alla hushåll har möjlighet att på egen hand till exempel byta till elbil eller göra andra klimatsmarta val. 

    Grafik: LO

    Klimatomställningen ger nya arbeten

    Att arbetsmarknaden kommer att förändras råder det ingen tvekan om. Men omställningen innebär inte bara att arbeten försvinner, skriver LO – tvärtom beräknas 100 000 till 250 000 nya arbeten att uppstå till följd av omställningen. Det handlar om arbeten inom till exempel energieffektivisering av bostäder, utbyggnad av elnät och övergången till en cirkulär ekonomi. 

    En viktig fråga för näringslivets omställning blir med andra ord tillgången till relevant arbetskraft. Redan idag har sex av tio branscher, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv, svårt att hitta kompetens för att klara av klimatomställningen. En aktiv utbildnings- och arbetsmarknadspolitik som bidrar till att vi har rätt kompetens är därför avgörande, enligt LO. 

    Rapportförfattarna skriver även att för att omställningen av arbetsmarknaden ska bli rättvis behöver de jobb som skapas vara lika bra eller bättre än de jobb som försvinner.

    Privatkonsumtion stor utsläppsbov

    Även konsumtion av varor diskuteras i rapporten. Närmare 60 procent av klimatpåverkan från svenskars privata konsumtion av varor kommer från sällanköpsvaror. I denna kategori ingår i princip allt som inte är livsmedel eller förbrukningsvaror: kläder, skor, böcker, elektronik, möbler, vitvaror med mera. 

    Studier visar att det inte räcker att förlita sig på att konsumenter ska göra informerade val. LO skriver att man därför bör fokusera på att ställa om handeln så att det blir lättare och billigare för konsumenter att göra bra miljöval – och svårt, eller till och med omöjligt, att konsumera produkter som har en betydande negativ klimatpåverkan. 

    I rapporten går att läsa följande: 

    De dominerande affärsmodellerna inom handeln bygger idag på masskonsumtion och snabb omsättning av stora mängder nya varor. Det mönstret behöver brytas för att det ska vara möjligt att uppnå både klimat- och miljömålen. Betydande utsläppsminskningar från handeln går inte att åstadkomma genom beteendeförändringar hos enskilda konsumenter eftersom det är svårt för kunder att fatta informerade, medvetna och hållbara konsumtionsbeslut och att välja att konsumera hållbart när mindre hållbara varor är billigare.

    LO slår fast att handeln behöver bli mer cirkulär, vilket innebär att avfallssektorn behöver förändras. En viktig åtgärd för att öka återbruket och återvinningen är ett större fokus på andrahandsförsäljning samt uthyrnings- och reparationsverksamheter.


    Ta del av hela rapporten om rättvis klimatomställning här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.