Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Löfven: ”Sverige ska bli en ledare i den globala tävlingen om grön teknologi”

  I går höll Stefan Löfven sitt installationstal på Socialdemokraternas kongress som just nu pågår för fullt i Göteborg.

  Inför kongressen har många röster höjts om att Socialdemokraterna måste bli vassare i miljöfrågan. Exempelvis Jytte Guteland, ombud till s-kongressen från Stockholm, skrev tidigare i veckan på Aftonbladets debattsida:

  Socialdemokraterna borde vara miljöpartiet för alla som inser att miljön kräver kollektiva lösningar, men då krävs skarpare tag än idag. (…) Sverige måste lika tydligt som Tyskland markera att kärnkraften ska ersättas med förnyelsebara energikällor. Utvecklingen av hållbara energikällor som ersätter kärnkraften bidrar till teknikframsteg som är viktiga för de framtida jobben i Sverige, men det är också den miljövänliga vägen framåt.

   

  Stefan Löfven, som i går valdes till partiordförande av partikongressen, valde att lägga några minuter av sitt installationstal på att förklara hur han ser på miljöfrågan. Cirka 20 minuter in i talet säger Löfven så här:

  Partivänner, att Sverige leder utvecklingen globalt behövs också för att säkra framtiden för kommande generationer. Inget samhälle kan leva i en död värld, så ska vi kunna ge friheten att arbeta, bo och resa fritt i arv till våra barn, behöver vi forma ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Det är det jag kallar hållbar frihet. Vi bejakar utvecklingen – men det ska ske inom planetens begränsningar. Det är fullt möjligt att skapa tillväxt som håller sig inom naturens gränser och inte hotar vårt klimat eller vår biologiska mångfald.

  Omställningen till ekologiskt hållbar utveckling är ett ansvar för hela världssamfundet men vi rika länder som i dag står för den stora delen av utsläppen ska gå före. För det krävs förebilder. Det ska Sverige bli. För det krävs ett arbete inom Sverige, det ska Socialdemokraterna leda!

  I dag halkar Sverige efter. Det är inte likt oss. Ambitionerna sänks, drivkrafterna tas bort, 14 av 16 miljömål uppnås inte. Tyskland, USA, Danmark driver utvecklingen i stället. Det är deras företag som tar nya marknadsandelar. Svenska företag går miste om exportmöjligheter, tillväxtchanser, framtidsutsikter.

  Jag vill att Sverige ska bli en ledare i den globala tävlingen om grön teknologi, inte en sorglig eftersläntrare. Jag vill att vi fortsätter bygga ut den förnybara energin, energieffektivisera vår produktion och klimatsäkra våra bostäder och transporter, för det skapar både jobb och framtidstro. Våra barn förtjänar en värld fri från klimatuppvärmning, en luft fri från smuts, en kropp fri från gifter. Jag vill samla socialdemokratin och hela Sverige för den uppgiften. Vi ska ta vårt ansvar, vi ska forma en hållbar frihet och vi ska lämna över den till kommande generationer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.