Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lojakt – för jägarnas skull

  Efter den hårt kritiserade vargjakten som just avslutats inleds imorgon årets licensjakten på lodjur. Riksdagen har beslutat att lodjursstammen ska bestå av minst 250 familjegrupper, vilket den nu gör.

  Trots detta beslutade Naturvårdsverket i år att tillåta licensjakt på 110 lodjur i mellansverige. Att de båda jägarförbunden är besvikna (de ville naturligtvis skjuta många fler lodjur) förvånar nog ingen. Mer förvånande är Naturvårdsverkets motivering till beslutet:

  Forskarnas rekommendation var att det tilläts jakt på 30 lodjur i hela landet. Att vi nu lägger ut 30 i det mellersta förvaltningsområdet är en eftergift mot jägarkåren. Politiken går ut på det och vi tror att det är nödvändigt med jakt, för att vi ska få acceptans för livskraftiga rovdjursstammar, säger Susanna Löfgren, chef för viltförvaltningsavdelningen på Naturvårdsverket, till tidningen Jakt & Jägare.

  Naturvårdsverket, som fått uppdraget att besluta om lojakten av regeringen, erkänner alltså öppet att politiken är en eftergift för jägarkåren. Eller med andra ord, lojaktspolitiken baseras inte på forskarnas analyser utan på vad jägarna tycker och vill. Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, är kritisk:

  Nej, om naturvänner inte säger ifrån med skärpa kan ännu fler lodjur komma att skjutas framöver. Då kan den nuvarande trista minskningen av lostammen från omkring 2000 till 1250 lokatter på några år fortsätta.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.