(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Lokalt samarbete i Härnösand bidrar till minskat matsvinn

Foto: Pixabay-Pexels

Igår inföll Matsvinnets Dag för första gången. I Härnösand firade kommunens kostenhet dagen med att inviga ett nytt lokalt samarbete för minskat matsvinn.

Ett vanligt år brukar man uppskatta att en tredjedel av den mat som produceras slängs, vilket gör matsvinnet till ett enormt klimatproblem. Enligt beräkningar från FAO står matsvinn för så mycket som åtta procent av de antropogena växthusgasutsläppen.

Förra året beslutade därför FN att Matsvinnets Dag ska infalla den 29:e september varje år. Den internationella högtiden ska syfta till att öka den samhälleliga och mediala uppmärksamheten kring matsvinn, som till ganska nyligen var ett problem som nästintill inte debatterades alls.

En plats där Matsvinnets dag uppmärksammades igår var Härnösand, där kommunens kostenhet tog tillfället i akt att lansera ett nytt lokalt samarbete för minskat matsvinn.

Samarbetet består i att kommunen i fortsättningen kommer ta hand om de varor som ICA Maxi i Härnösand annars skulle kastat på grund av skönhetsfel, så som rispade kartonger. Den räddade maten kommer sedan användas till att “sätta guldkant” på den kost som serveras på kommunens sjukhus, äldreboenden och i skolmatsalar, enligt verksamhetschefen Ulrika Olsson. 

Även produkter med närliggande bäst-före-datum som handlaren anser inte kommer hinna bli sålda i tid kommer att gå till kommunens verksamheter istället för att bli till svinn.

Initiativet i Härnösand är bara ett i en rad olika projekt som visar att det går att bekämpa matsvinnet på sätt som både gynnar näringsliv och medborgare.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.