Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Extremvärme och skogsbränder fortsätter att plåga södra Europa och norra Afrika. Enligt IPCC kommer det dessutom att bli värre i framtiden. 

    48,8 grader. Så lyder det nya europeiska värmerekordet om det bekräftas av Världsmeteorologiska organisationen WMO. Temperaturen uppmättes av lokala vädermyndigheter i Syrakusa på Sicilien under onsdagen.

    Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och en huvudförfattarna i senaste IPCC-rapporten, är dock inte förvånad över rekordet:

    Nej, inte alls. Det var väntat. Vi har kunnat koppla mänsklig påverkan till extremhändelser och de kommer att bli både värre och mer frekventa framöver.

    Rekordet kommer samtidigt som värmeböljan Lucifer fortsatt att dominerar med sitt högtryck över de branddrabbade Medelhavsländerna. Under veckan utfärdades nya varningar om brandrisk i flera medelhavsländer.

    I Spanien bedömdes brandrisken vara hög i nästan alla regioner och för första gången på över 100 år noterade Madrid temperaturer över 40 grader tre dagar i rad, vilket landets premiärminister Pedro Sánchez kommenterade:

    Vi är inte skonade från denna fara.

    Tusentals bränder har brutit ut i flera Medelhavsländer som en följd av den intensiva värmebölja som påverkar regionen. Bland de områden som drabbats hårdast är Grekland och Balkanhalvön, Italien och norra Afrika.

    Italien

    Det var på Syrakusa på Sicilien som lokala vädermyndigheter uppmätte 48,8 grader. Om noteringen stämmer är det den varmaste temperaturen någonsin i Europa. På flera andra ställen har rekordtemperaturer på 40-45 grader uppmätts.

    Samtidigt fortsätter italienska brandmän att bekämpa hundratals bränder i landets södra del, särskilt på Sicilien och Calabriaregionen. Sedan i mitten av juni har över 40 000 bränder inträffat och flera av dessa misstänks vara anlagda.

    Mer än 2 500 brandmän har mobiliserats för att täcka bränderna i hela området, men några av dem är fortfarande inte under kontroll.

    Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 and Sentinel-3 imagery 

    Grekland

    Grekland upplever en förödande brandsäsong efter den mest intensiva värmeböljan de senaste 30 åren, med temperaturer som når 45 grader. Koldioxidutsläppen från bränder i Grekland är de högsta på 13 år.

    Premiärministern Kyriakos Mitsotakis beskrev det som landets ”största ekologiska katastrof på decennier”.

    Bränderna har lämnat tre döda, hundratals hemlösa, tvingat tusentals att fly och orsakat ekonomiska och miljömässiga förödelser. Mitsotakis sa även att 150 bostäder har förstörts i större Aten under den senaste veckan, medan antalet fortfarande stiger på ön Evia, som står för mer än hälften av området som brändes över hela landet. Han var tydlig med vad han ser som orsaken:

    Klimatkrisen är här.

    Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery 

    Turkiet

    Turkiet har sett sin södra kust förstörd av bränder. Åtta personer, däribland två brandmän, har dött i skogsbränderna som har förstört enorma delar av tallskog och jordbruksmark. Mer än 10 000 människor har tvingats överge skadade hem och orter och hotell har evakuerats mitt under turistsäsongen.

    Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery 

    Algeriet

    Det har även varit varmt i norra Afrika och i Tunisien uppmättes rekordhöga 50 grader. Det senaste rekordet låg på 48,2 grader och sattes 1968. I Algeriet bröt massiva terrängbränder ut där minst 69 personer omkom i bränderna som tros vara anlagda. 28 av de omkomna var soldater som skickats in för att evakuera civila. Vattenbombplan från Europa fick skickas till undsättning.

    Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

    Kalifornien

    Samtidigt i Kalifornien i USA har nu Dixie-branden rasat sedan mitten av juli och är den enskilt största skogsbranden i delstatens historia. Den har tvingat tusentals invånare att evakuera. Den benämns ”Dixie” efter gatan där den uppstod.

    Bränderna har tvingat fram massevakueringar och förstört staden Greenville. Rök från branden har spridit sig ända till lågt liggande områden i norra Kalifornien, inklusive Sacramento och San Francisco.

    Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

    Detta är bara början

    När FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin rapport ”AR6 climate change 2021. The physical science basis” 9 augusti var det ingen oväntad läsning, men ändå nedslående. Redan om 20 år bedöms den globala medeltemperaturen kunna ha passerat 1,5 graders uppvärmning om inte drastiska åtgärder sätts in omgående.

    De regionala förändringarna kommer att vara än mer betydande. Just länderna kring Medelhavet kommer att vara bland de värst utsatta för extrem hetta och torka i framtiden som en konsekvens av minskad nederbörd. Torkan får därmed en förstärkande effekt som skapar än mer värme. 

    I ett läckt utkast till nästa rapport från IPCC som nyhetsbyrån AFP tagit del av, pekas medelhavsområdet rent av ut som en klimatförändringens ”hot spot”.

    Några dagar efter IPCC-rapporten kunde det amerikanska väderinstitutet NOAA dessutom konstatera att juli 2021 blev den varmaste månaden någonsin uppmätt. Därmed finns allt underlag som politiker kan behöva inför klimatkonferensen i Glasgow som startar 31 oktober. Efter denna extremsommar har de i realtid fått se det som IPCC-rapporten vetenskapligt sammanställt.

    Vad mer behövs?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.