Luftföroreningar och klimatförändringar drabbar foster
Forskare larmar om att luftföroreningar och varmare temperaturer ökar risken för havandeskapsförgiftning, hämmad tillväxt och för tidig födsel. Värst är risken för gravida i högtrafikerade storstäder.
En färsk hälsorapport publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the America Medical Association, visar att globala miljöförändringar har en kraftigt negativ inverkan på kvinnors graviditet, skriver New York Times.
Forskarna undersökte data från 32 000 födslar i USA och fann att mer än 80 procent av födslarna visar samband mellan klimatrelaterade luftföroreningar och allvarliga komplikationer. Om gravida exponeras för smog och små partiklar ökar risken för förtida födslar, onormalt låg födelsevikt och dödfödda barn.
Samma mönster gäller för höga temperaturer. Med eskalerande klimatkris kommer risken för så kallade ”värmeöar” i städer öka, vilket kan slå hårt mot havande kvinnor och deras foster. Forskarna bakom studien fann att höga temperaturer ökade risken för att föda för tidigt med 8-21 procent.
”Jag är förfärad”
I Sverige genomförs liknande studier. Forskare vid Lunds universitet har exponerat moderkakor för luft från förorenade delar av Malmö, rapporterar Kvällsposten. Deras studie visar att partiklar från lokala föroreningar tar sig in i moderkakan och inflammerar den. Det leder till rubbad hormonutsöndring och hämmad celltillväxt.
Enligt den skånska studien har mammor som bor i Malmöområden med hög exponering för luftföroreningar nästan dubbel så stor risk att få havandeskapsförgiftning än de som bor på andra platser.
Jag är förfärad, det är skrämmande, säger Stefan Hansson, överläkare i Lund och forskare bakom studien.
Både den amerikanska och den skånska forskningen visar också att mammor som bor i socialt utsatta områden i städer är extra utsatta. Föräldrar som kan flyttar ofta ut till renare villaområden när de får barn, men kör sedan bil in till staden för att jobba. De som inte har råd att flytta utsätts för mer luftföroreningar, trots att de oftare nyttjar kollektivtrafik och cykel än bilpendlarna.
Lite uppmärksamhet trots stor samhällspåverkan
I Sverige dör varje år 7600 personer i förtid på grund av luftföroreningar. I praktiken innebär det att personerna förlorat i genomsnitt elva levnadsår. Trots det får luftföroreningar och allt varmare städer lite uppmärksamhet. Om medier dagligen uppdaterade allmänheten om antalet svenskar som dör på grund av luftföroreningar skulle siffrorna vara värre än coronaoffren.
Minskning av avgaser i Malmö hade kunnat förhindra 55 till 93 förtida dödsfall i Skåne, 87 demensfall, 21 nyinsjukna barn i astma och 95 barn med bronkit, samt leda till 30 färre sjukhusinläggningar för respiratoriska sjukdomar,. Och det är bara i Malmö. Globalt sett uppskattar WHO att 90 procent av världens befolkning andas farlig luft.
Vi har ju nollvision för trafikdöden och det satsas jättemycket på detta – samtidigt blundar vi för hälsoeffekterna av luftföroreningarna, säger Ebba Malmqvist, forskare bakom studien, till Kvällsposten.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till