Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lundin Oil hittar stor oljefyndighet – Räcker bara i tre dagar

  Igår rapporterades om att Arktis istäcke smälter i rekordfart som en följd av klimatförändringarna, och samtidigt varnade den brittiske klimatforskaren Bob Watson för att ”tvågradersmålet kan vara kört”.

  Trots detta fortsätter den globala oljeindustrin att borra efter ny olja, och idag presenterades den ”glädjande” nyheten av ny olja nu hittats utanför i Geitungstrukturen Norges kust.

  ”Det här är ett glädjebudskap för nationen. Det är jämförbart med de allra största fynden” säger Erik Haugane, vd för Det norske oljeselskap till Aftenposten.se. Haugane kommenterar inte det faktum att förbränningen av oljan kommer att förvärra klimatkrisen eller att en olycka vid borrningen skulle kunna få förödande konsekvenser.

  Men fyndet räcker bara för att mätta världskonsumtionen i några dagar.

  Fyndet som av Statoil att vara i storlekskalan 140 – 270 miljoner fat utvinningsbar olja. Dessa kommer delas mellan Statoil, Petoro, Det norske oljeselskap och det svenska företaget Lundin Petroleum.

  Idag konsumeras nära 90 miljoner fat olja om dagen, en siffra som hela tiden stiger, och det innebär att det nya fyndet som bäst förskjuter oljekrisen tre dagar i framtiden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.