Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Mängden elavfall ökar snabbt

    Snabbt växande ekonomier som Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika har gjort att det inte längre är västvärlden som ger upphov till mest elavfall.

    Världens befolkning gjorde sig av med 48,9 miljoner ton elavfall under 2012. Och mer blir det, skriver nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till en FN-stödd rapport från StEP – Solving the e-waste problem. År 2017 uppskattas att så mycket som 65,4 miljoner ton elavfall kommer slängas.

    Elavfall, det vill säga allt som drivs med en sladd eller ett batteri, kan innebära stora miljöproblem. Naturvårdsverket skriver på sin hemsida:

    Elavfall kan bland annat innehålla kvicksilver, bly, kadmium och bromerade flamskyddsmedel. Om avfallet inte tas om hand på rätt sätt kan det skada miljön och människors hälsa. Dessutom kan värdefulla resurser, som metaller, gå förlorade ur kretsloppet.

    Rapporten från StEP, som är den första att mäta elavfall per land, visar att det i dag globalt sett handlar om sju kilo elavfall som varje person ger upphov till per år. För Sveriges del rör det sig om nästan 25 kilo.

    Enligt Naturvårdsverket är Sverige relativt sett bra på återvinning. Men en hel del elavfall slängs felaktigt i hushållssoporna och i förpackningsinsamlingen, samtidigt som mycket kastas helt i onödan. Naturvårdsverket skriver:

    Det är bra att materialet tas till vara. Samtidigt är vår stora konsumtion av elprylar ohållbar. Det vore bättre om vi kunde använda sakerna längre.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.