(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Marginell minskning av köttkonsumtionen

Nu har den globala köttkonsumtionen minskat – från 42.5 kg per år 2010 till 42.2 kg 2011. Skillnaderna mellan utvecklingsländerna och de rikare länderna är däremot stora, där genomsnittet i de fattigare länderna är 32,3 kg per år jämfört med de rikares 78,9 kg per år. Tyvärr är svenskarna inte bidragande till minskningen. Idag står livsmedelskonsumtionen för 25% av den privata konsumtionens klimatpåverkande utsläpp i Sverige.

Den globala produktionen har under samma år haft en ökning på 0.8%, vilket är svagt med tanke på att produktionen ökat med 20% sedan 2001. Anledningen till produktionsminskningen menar författarna beror på stigande foderpriser, torkan i USA samt sjukdomsutbrott hos djuren.

Prognosen är nu att köttpriserna kommer att stiga, och författarna tror att nötköttet till nästa år kommer att öka med fem procent, fjäderfän med fyra procent och fläskkött med tre procent. Framtiden för köttindustrin ser överlag svårare ut, där problemen bland annat kommer röra sig om kamp om naturresurser (framförallt vatten och mark) samt svårigheter att minska sin klimatpåverkan i en värld med högre krav.

Läs mer om köttets klimatpåverkan här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.