Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Marint naturskydd ger dåligt skydd för fiskars lekområden

  En kartläggning av lekplatser för aborre, gädda, gös och mört i delar av den svenska och finska skärgården har gjorts av Fiskeriverkets kustvattenlaboratorium. Som en del i ett forskningsprojekt jämfördes sedan kartmaterialet med placeringen av naturskyddsområden, främst Natura 2000. Undersökningen visade att väldigt liten andel av lekplatserna skyddades av naturskyddsområdena, samt att de inte bidrog till att sammanlänka värdefulla områden.

  En förklaring till detta är förstås att Natura 2000 inte utformades i första hand för att skydda fisk. En annan viktig faktor är att områdena placerades för att undvika konflikter med exploateringsintressen, vilket ledde till att viktiga områden som till exempel skyddade grunda vikar i innerskärgården fick ett otillräckligt skydd.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.