Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Massdöd av sjöfåglar efter värmevåg

    Forskare uppskattar att en miljon sillgrisslor dog under perioden sommaren 2015 till våren 2016.

    Efter att ha undersökt varför 62 000 sillgrisslor spolades upp på land under 2015 och 2016 har forskare kommit fram till att en marin värmevåg ligger bakom massdöden.

    Ett havsområde som var fyra gånger större än Nya Zeeland var sex grader varmare än normalt efter att ha värmts upp under flera års högtryck, som under 2015 förstärktes av väderfenomenet El Niño.

    Det varmare vattnet ledde till att fiskar som lax och hälleflundra fick ökad aptit, och konkurrerade om samma föda som sillgrisslorna. Fågelarten behöver äta ungefär hälften av sin kroppsvikt varje dag för att överleva.

    – Tänk på det som en rusning till mataffärerna samtidigt som leveransbilarna till butikerna kommer mer sällan, sa studiens medförfattare Julia Parrish i ett pressmeddelande.

    I och med att de flesta fåglar som dör i havet aldrig spolas upp på land uppskattar forskarna det totala antalet döda sillgrisslor till närmre en miljon. Populationerna minskade, och under 2015 och 2016 kläcktes inte en enda kyckling vid över femton observerade kolonier. Arten har ännu inte återhämtat sig, och forskarna är osäkra på när eller om den kommer göra det.

    Studien drar slutsatsen att det här är en stark varning om klimatkrisens effekter, med tanke på de förutspådda uppvärmningstrenderna och sannolikheten för mer frekventa värmeböljor.

    Just nu håller ett nytt växande värmeområde på att bildas utanför Washington och Alaskas gulf, skriver The Guardian.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.