Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Massiva mängder kläder slängs varje år

  Naturvårdsverket har släppt en ny rapport som kartlägger textilavfallet i Sverige. Mellan år 2000 och 2009 har inflödet av kläder och hemtextiler ökat med närmare 40 procent. Ungefär 8 kilo kläder och textilier per person slängs varje år, vilket kan jämföras med att endast 3 kilo per person går till välgörenhetsorganisationer. Det förekommer ingen materialåtervinning av textilier. De kläder och textiler som hamnar i soporna förbränns och blir ofta till fjärrvärme.

  Miljöbelastningen från klädesindustrin kommer främst i det vatten och kemikalieintensiva tillverkningsledet. Källsortering är inte lösningen på detta utan återanvändning, ju fler gånger ett plagg kan användas desto bättre.
  En undersökning som Konsumentföreningen i Stockholm har gjort visar att de flesta är positiva till någon form av reglerat system för insamling av kläder. 27 procent tror på ett insamlingssystem med en textil-behållare vid återvinningsstationen. 28 procent tror på ett pantsystem liknande det som finns för PET-flaskor och 15 procent tror att båda systemen kan fungera.
  Naturvårdsverket fortsätter sitt arbete med ett projekt om textilt klädavfall bestående av satsningar på konsumentundersökningar, nätverk och försöksverksamheter. Framtiden får visa om det blir någon ändring på vårt ohållbara beteende när det gäller klädavfall.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.