Matfrågan på COP28 lockar lobbyister
Mat står för en tredjedel av de svenska hushållens klimatutsläpp. Mat, livsmedel och jordbruk är för första gången tydligt uppe på FNs klimatmöte COP28. Det lockar storföretagen att vara där, medan världens omfattande småskaliga jordbruk marginaliseras.
Svenska Livsmedelsverket ger tydliga rekommendationer till svenska hushåll när det gäller mat och klimat och betonar att vi kan minska utsläppen av växthusgaser genom att förändra vad vi äter. Omkring en tredjedel av svenska hushålls klimatutsläpp beror på det vi äter. Maten påverkar även övergödning, överfiskning och användning av kemiska bekämpningsmedel. Hållbar produktion och konsumtion av mat kan även påverka miljön positivt exempelvis genom större biologisk mångfald.
Klimatförändringarna hotar livsmedelstryggheten
Klimatförändringarna orsakar alltmer extrema vädersituationer och äventyrar livsmedelstryggheten för miljoner människor. Samtidigt är jordbruk och livsmedel i sig är stora källor till koldioxidutsläpp. För första gången har mat och jordbruk en egen dag vid ett FN-klimatmöte. Under COP28-mötet undertecknade 158 länder, däribland Sverige, en historisk deklaration om att mer klimat-resilient livsmedelssystem och mer hållbar matproduktion. Deklarationen slår bland annat fast att alla vägar för att nå målen i Parisöverenskommelsen måste inkludera jordbruk och matsystem.
Storföretagens lobbyister dominerar
Greenpeace menar att de internationella jordbruksföretagen helt tillåts dominera debatten vid detta första COP-möte som på allvar tar upp mat och jordbruk. Enligt Greenpeace är det orimligt att de företag som orsakar de största utsläppen i livsmedelssektorn får styra hur samtalet om matsystemen förs. Miljöorganisationen menar att några av de närvarande företagen aktiva på klimattoppmötet ingår i ett kluster av 15 kött- och mejeriföretag som tillsammans uppskattas släppa ut lika mycket metan som Ryssland, Kanada, Australien och Tyskland tillsammans. Exempel på företag i denna grupp är Nestlé och det amerikanska mejeriföretaget DFA (Dairy Farmers of America).
Småskaliga jordbruket marginaliseras
Brittiska The Guardian rapporterar att lobbyisterna från stora livsmedels- och jordbruksföretag har blivit mer än dubbelt så många sedan 2022 års COP-möte. Samtidigt finns oro från mindre företag, ofta med mer hållbara modeller för jordbruk och matproduktion, att deras röster inte blir hörda. Det finns uppgifter som visar att en mycket liten andel av finansieringen inom klimatområdet går till jordbruk som sker med småskalig produktion, trots att dessa jordbruk står för en väsentlig andel av världens matproduktion.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till