Matsvinn en global miljöbov
En tredjedel av världens livsmedelsproduktion går till spillo varje år. Flera miljarder ton med växthusgaser släpps därmed ut helt i onödan, det visar ny FN-rapport.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, pekar i en ny rapport ut matsvinn och livsmedelsförluster i världen som ett problem med enormt negativa konsekvenser för både klimat, vatten, landanvändning och biodiversitet.
I ett pressmeddelande från FAO framgår att så mycket som 1,3 miljarder ton, vilket är en tredjedel av den samlade globala livsmedelsproduktionen, går till spillo varje år. Värdet på det här beräknas vara omkring 750 miljarder US-dollar, och då räknas inte ens fisk- och skaldjursproduktionen med.
Att en tredjedel av livsmedelsproduktionen går till spillo innebär enligt FAO:s rapport att enorma mängder med kemikalier och energi används i onödan i jordbruket. Men också att 1,4 miljarder hektar med jordbruksmark och 250 km3 med grund- och ytvatten slösas bort. För att inte tala om de 3,3 miljarder ton med växthusgasutsläpp som uppstår, där nyhetsbyrån Reuters skriver att om matsvinnet vore ett land så skulle det stå för mest utsläpp i världen efter Kina och USA.
Enligt FAO så sker svinnet och förlusterna i livsmedelskedjans alla led. Men en generell trend är att förlusterna i medel- och höginkomstländer främst sker i försäljnings- och konsumtionsledet medan det i låginkomstländer sker tidigt i produktionsledet.
FAO:s generaldirektör, José Graziano da Silva, förklarar i pressmeddelandet att det finns många sätt att tackla problemet och att alla kan bidra. Han konstaterar också:
– We simply cannot allow one-third of all the food we produce to go to waste or be lost because of inappropriate practices, when 870 million people go hungry every day.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till