Matsvinn minskar när matpriserna ökar
Enligt en ny undersökning från Livsmedelsverket är det högre matpriser som driver människor att minska sitt matsvinn, rapporterar SVT. Undersökningen visar också att allt fler konsumenter har blivit mer medvetna om sin matkonsumtion, vilket är positivt för miljön och plånboken.
I Sverige slänger vi i genomsnitt 15 kilo ätbar mat per person varje år, vilket är ett stort problem ur både miljö- och ekonomisk synpunkt. Men nu när matpriserna har stigit, har något hänt. Människor har börjat planera bättre vad de ska köpa hem, använder sina sinnen mer för att avgöra hållbarheten och tar till vara på matrester i mycket högre utsträckning, visar den ännu inte publicerade undersökningen från Livsmedelsverket.
Enligt Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, är det bra att matsvinnet minskar, men det är tråkigt att högre matpriser är den främsta anledningen till att människor agerar annorlunda.
Det är tråkigt att det är de höga matpriserna som är anledningen till att konsumenterna tar hand om maten bättre, men det är bra att matsvinnet minskar. Jag hoppas verkligen att vi tar med oss beteendet framåt, säger Karin Fritz till SVT.
Matsvinn en stor klimatbov
Matsvinn är en stor klimatbov och står för mellan 8 och 10 procent av världens växthusgasutsläpp. Mest matsvinn sker hemma, vilket belastar miljön från odling, bearbetning, transport och förvaring. Dessutom är det ett enormt slöseri av jordens resurser och pengar när man slänger mat som man hade kunnat äta.
Enligt Livsmedelsverket finns det tusenlappar att tjäna för hushåll som minskar sitt matsvinn. En familj på fyra personer kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor varje år genom att sluta slänga ätbar mat.
Så minskar du matsvinnet
Att undvika matsvinn är därmed ett supertips för såväl miljön som plånboken. Livsmedelsverket har sammaställt en bra lista om hur man kan minska sitt matsvinn. Huvupunkterna handlar om planering, förvaring och tillagning, där planering i stort handlar om om att endast köpa den mat som ska konsumeras.
När det kommer till förvaring är det bra att sortera matvaror efter utgångsdatum så att äldst används först. Frysen kan med fördel användas för matvaror som är nära utgångsdatum. Det handlar även om att förvara rätt, särskilt i termer av temperatur, för att förlänga hållbarheten.
Vid tillagning ska man se till så att matrester inte slängs utan kan ätas vid ett annat tillfälle eller användas i nya rätter. Livsmedelsverket ger exempel på hur ostkanter kan användas i gratänger, hur flera olika små rester kan bli en plockmåltid samt att risotto och pytt i panna är exempel på måltider som är perfekta att laga när man har rester.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till