Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Matsvinnet ökar under coronapandemin

    Trots goda skördar hotas matförsörjningen just nu på många platser av den arbetskraftsbrist och de handelsstörningar som uppstått i spåren av covid-19. Detta riskerar paradoxalt nog att ge upphov till en ökning både av antalet människor som går hungriga och av andelen mat som blir till svinn.

    Ett vanligt år brukar man uppskatta att en tredjedel av den mat som produceras slängs, vilket gör matsvinnet till ett enormt klimatproblem. Enligt beräkningar från FAO står matsvinn för så mycket som åtta procent av de antropogena växthusgasutsläppen.

    Hur mycket svinnet ökat sedan coronapandemin bröt ut är fortfarande oklart – men många livsmedelsaktörer har under de senaste veckorna slagit larm och varnat för att pandemin kommer tvinga fram masslakt av djur, nedplöjandet av hela årsskördar samt svinnandet av mjölk värd miljontals kronor.

    Svinnet har de senaste veckorna ökat på grund av arbetskraftsbrist, men också för att livsmedelskedjorna har haft svårt att anpassa sig till förändringarna i konsumtionsmönster som skett under coronakrisen då inte minst matintaget i hemmet ökat på bekostnad av uteätandet. Utbudet har alltså inte hunnit anpassa sig till förändringarna i efterfrågan, vilket lett till en situation där enorma mängder matsvinn producerats samtidigt som stormarknaderna har svårt att fylla sina hyllor.

    Det ökade svinnet kan sägas vara strukturellt i den mån att dagens livsmedelsförsörjningssystem bygger på ”slimmade” varukedjor med tidskänsliga beställningar, små lager och långa transporter, något som gör det känsligt för både externa och interna störningar. Även normala år händer det att detta system ger upphov till svinn på producentnivå då stora prisfall gör det mer lönsamt för bonden att spara på arbetskostnaderna i samband med skörden och istället plöja ner grödan.

    Samtidigt som matsvinnet skjuter i höjden så har också matosäkerheten ökat bland utsatta grupper. Om inget görs riskerar pandemin att leda till att antalet människor som lider av kronisk hunger ökar från dagens 800 miljoner till det dubbla. Inte minst i utvecklingsländer slår de uteblivna inkomsterna i och med covid-19 hårt mot stora delar av befolkningen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.