Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Medborgarråd vill se blocköverskridande klimatpolitik

    Medborgarråd för klimatet Foto: Daniel Josefson

    Klimatkunskap som skolämne, höghastighetståg, bättre kollektivtrafik och en progressiv flygskatt. Det är några av de 22 förslag som det första svenska medborgarrådet om klimatet nu har presenterat för politikerna. Försöket visar att det är möjligt för personer med olika åsikt att gemensamt ta fram långtgående klimatpolitiska förslag – om de får kunskap och tid att diskutera.

    I ett medborgarråd samlas slumpvis utvalda personer som representerar ett tvärsnitt av befolkningen. De får utbildning av experter för att sedan diskutera sig fram till politiska förslag, framför allt i knepiga politiska frågor där det finns målkonflikter och det är svårt att komma överens. Metoden har använts i ett tiotal länder, till exempel har Irland haft medborgarråd om abortfrågan och Frankrike och Tyskland om bland annat klimatpolitik. Forskning visar att medborgarna ofta vill gå längre i klimatfrågan och lägger mer ambitiösa förslag än de folkvalda politikerna.

    Sveriges första klimatråd presenterade 22 förslag

    I Sverige har metoden inte testats förrän nu. Under våren har 60 personer från stad och landsbygd, i olika åldrar och med olika politiska åsikter träffats vid nio tillfällen. De har fått delta i föreläsningar med svenska klimatforskare och experter, och sedan i mindre grupper utvecklat de olika förslagen.

    Först tänkte jag att det aldrig kommer att gå. Men sedan förvånade det mig att alla hade ett sådant engagemang för att ställa om. Viljan finns där, säger deltagaren Teresa Rydberg till Aftonbladet

    I förra veckan presenterades 22 övergripande förslag med fokus på transportfrågor, samt ett gemensamt uttalande. Där betonas att regering och opposition behöver arbeta blocköverskridande, precis som i till exempel försvarsfrågor.

    Klimatfrågan är för viktig för att förbli ett politiskt slagträ, det är upp till oss alla att agera nu, skriver rådet i sitt uttalande

    Alla de 22 förslagen har stöd av en majoritet av deltagarna. ”Det har inte alltid varit lätt, men genom dialog och samarbete har vi funnit samsyn och en stark vilja att agera för en mer hållbar framtid”, skriver de. I listan nedan visar procentsiffrorna hur starkt stöd några av förslagen hade:

    • Investera för en mer tillförlitlig och jämlik kollektivtrafik (94 procent).
    • Högkostnadsskydd för biljetter, ökade incitament för punktlighet och harmoniserade boknings- och biljettsystem (88 procent)
    • Elektrifiering och effektivisering av tung trafik (88 procent)
    • Höj statusen på naturområden i stadsplaneringen (88 procent)
    • Låt klimatfrågan komma in i läroplanen för barn och unga (85 procent)
    • EU-märkning av produkter för klimatsmarta val (79 procent)
    • EU-gemensam satsning på höghastighetståg (75 procent)
    • Förstatliga och bygg ut tågtrafiken (80 procent)
    • Maximera mikromobilitet med förbättrad infrastruktur för cykel (81 procent)
    • Förnuftig flygskatt: Främjar gröna alternativ och ekonomisk stabilitet (76 procent)
    • Gynna tåget genom en progressiv flygskatt (65 procent). Förslaget gäller en högre flygskatt som går direkt till investeringar i järnvägen.

    Alla förslagen finns att läsa här.

    Upp till politikerna om förslagen blir verklighet

    Medborgarrådets förslag har nu lämnats över till politikerna vid en träff där alla riksdagspartier utom SD närvarade, enligt Dagens Nyheter. Det är nu upp till politikerna att ta förslagen vidare.

    I Frankrike har medborgarråden fått reellt inflytande. Dagens Nyheter har tidigare berättat om hur de fått klimatförnekare att komma på bättre tankar. Franska politikerna har i hög grad anammat medborgarnas förslag vilket lett till satsningar på klimatet, vilket SMB tidigare skrivit om. Det återstår att se om våra svenska folkvalda lyssnar på folket.

    Bakom projektet står forskare vid bland annat Stockholm Resilience Centre, Uppsala Universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.