Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Mediernas klimatbevakning minskade under pandemin

    media, tidningar, journalistik Foto: Michele Ursino//Flickr

    De svenska medierna publicerade 30 procent färre artiklar och inslag om klimatet 2020 jämfört med 2019. Störst var minskningen inom radio och tv, där inslagen halverades. Överlägset mest bevakades coronapandemin. På andra plats i rapporteringen kom dock klimatfrågan.

    Det visar en sammanställning som mediebevakningsföretaget Retriever gjort på uppdrag av organisationen Vi-skogen.

    Efter flera års uppgång minskade klimatrapporteringen i svenska medier under 2020. Förklaringen beror på coronapandemin. Faktum är att ingen fråga någonsin omskrivits så mycket i media som corona, säger Helen Widmark, analyschef på Retriever, i Vi-skogens pressmeddelande.

    Widmark betonar också vikten av att bevakningen och skildringen av klimatfrågan även prioriteras regionalt, och konstaterar att alla turerna kring tillståndsprövningen av en utbyggnad av Preems raffinaderikapacitet för råolja på anläggningen i Lysekil utgjorde ett sådant tillfälle.

    Undersökningen visar att inte mindre än 1,6 miljoner artiklar om covid-19 publicerades i de svenska medierna under fjolåret. Motsvarande siffra för klimatrelaterade spörsmål var mycket lägre, 106 500 artiklar. Det ska ändå sägas att klimatet, innan pandemin slog till, uppmärksammats allt mer av medierna.

    Inom kategorierna affärs-, dags- och kvällspress innehar tre av de största tidningarna tätpositionen i antal artiklar: Dagens Industri, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

    Bland branschmedier toppar, inte helt oväntat, Naturskyddsförenings tidskrift Sveriges Natur listan över andel artiklar som handlar om klimatfrågor med 55 procent, följd av Miljö och Utveckling och Aktuell Hållbarhet.

    Rapporten visar också att andra än politiker nu börjat ta sig in på listan över vilka som får komma till tals angående klimatet. Fem av de 15 namn som citeras mest är inte politiker, utan experter eller viktiga opinionsbildare, vilket är mer än tidigare år. Dessa är klimataktivisten Greta Thunberg, professorn i miljövetenskap Johan Rockström, naturgeografen Johan Kuylenstierna, nuvarande ordförande i Klimatpolitiska rådet, Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och Svante Axelsson, miljöekonom och samordnare i nätverket Fossilfritt Sverige.

    SMB har tidigare rapporterat om att var tredje svensk tycker det rapporteras för lite om miljö och klimat i media. Hela 84 procent tycker det är viktigt att bevaka frågorna.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.