Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Mer än 9 av 10 strömmingar borta jämfört med 1988

    Ett allt mer sällsynt stim i Östersjön... Foto: Axel Kuhlmann

    Under ett provfiske lyckades forskarna bara fiska upp åtta procent av mängden strömming som fångades på samma plats 1988. Storleken på individerna har också minskat markant. ”Läget är akut”, säger docent Lena Bergström vid SLU till DN.

    Läget är akut. Det måste till en vändning.  Jag hade väntat mig en minskning. Men att den skulle vara så här stor är ändå väldigt anmärkningsvärt, säger Lena Bergström, docent vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU till DN.

    När provfisket skedde vid Forsmark i norra Roslagen 1988 var nära var fjärde strömming stor.

    Nu var inte en enda strömming större än 25 centimeter. Det betyder till exempel att tillgången på strömming för andra djur i havet är försämrad och att beståndet har kraftigt försvagad kapacitet att stå emot miljöpåverkan, säger Lena Bergström.

    Storleken har också betydelse då större strömming har högre reproduktion än de mindre. Forskningen har visat att ett för högt fisketryck ligger bakom allt mindre individer även i Bottniska viken.

    Fångsterna av strömming i Bottniska viken måste minskas kraftigt om vi ska få tillbaka den stora strömmingen, sa SLU Aqua-forskaren Lovisa Wennerström i oktober 2022.

    Analysen från SLU Aquas visade att fisketrycket måste minska med 60-80 procent under tiotals år för att få tillbaka samma andel stor strömming som det i genomsnitt fanns i beståndet före 2015. Stiftelsen BalticWaters2030 skriver att underlaget levererades till Havs- och vattenmyndigheten en månad innan kvotbesluten togs, men att ministrarna ändå beslutade om ett högt fisketryck på 80 000 ton i Bottniska viken för 2023.

    Det är tio tusen ton mer än vad som fiskades i området under 2021 och innebär en fortsatt nedgång för den viktiga större strömmingen som redan är på kritiska nivåer.

    Tidigare varningsflaggor

    Sill och strömming i Östersjön har minskat i snabb takt och visar mycket oroande tecken. SLU Aqua har tidigare varnat för att fisketrycket på strömming är för hårt.

    Sillbeståndet i Egentliga Östersjön fiskas för hårt idag och lekbiomassan är nära en kritisk gräns för när ungfiskproduktionen kan påverkas negativt. Det finns därutöver vissa osäkerheter främst kring skattningen av ungfiskproduktionen i närtid, och vi vet också att det förekommit felrapporteringar när det gäller landningarna av sill och skarpsill. Detta leder till osäkerheter i våra resultat och kan påverka fångstråden från år till år, sa SLU Aqua- och ICES-forskaren Mikaela Bergenius Nord år 2021.

    Idag blir över 90 procent av fångsten fiskmjöl och fiskolja, som används som foder i bland annat laxodlingar, till mink-, gris- och kycklinguppfödning och i hund- och kattmat.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.