Mer importerat kött kan bidra till antibiotikaresistens
Sverige importerar mer och mer kött. Vid köttuppfödning utomlands används nästan alltid mer antibiotika än vad svenska djur får. Professor Björn Olsen är starkt oroad över hur antibiotika används inom djuruppfödning och varnar för att antibiotikaresistens kommer döda fler än cancer år 2050 om inget görs.
Svenska djuruppfödare använder minst antibiotika i EU. Länder som Spanien, Italien och Cypern använder omkring 40 gånger så mycket – och mer och mer av det köttet produceras för att hamna i svenska butiker och restauranger.
I Sverige har vi arbetat mycket med att förebygga sjukdomar, istället för att behandla dem, och föda upp djuren i system som minskar risken för sjukdom. Vi är också fria från flera infektionssjukdomar andra länder har problem med, säger Helle Unnerstad på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.
Ungefär 60-70 procent av all antibiotika används inom jordbruk och köttproduktion. I många fall ges antibiotika till djuren i förebyggande syfte, eftersom det är ett billigt sätt att öka produktionen.
Vi får inte i oss antibiotika när vi äter köttet, utan problemet är att antibiotikaresistenta bakterier växer fram och sprids där djuren föds upp. De resistenta bakterierna kan spridas både mellan djuren och från djur till människa.
Det finns två slutsatser, två levnadsregler, man kan dra av det här. Det ena är ju förstås att äta mindre kött. Om man prompt ska äta kött så är det bäst att välja skandinaviskt. Varför inte svenskt? Mindre transporter och du bidrar till biodiversitet och öppna landskap härhemma, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, till SVT.
Redan idag dör ungefär 700 000 människor varje år av antibiotikaresistens, men år 2050 tror man att det kommer ha ökat till tio miljoner. Professor Björn Olsen anser att vi bör stoppa all antibiotikaanvändning inom köttproduktion och jordbruk.
Oavsett om en antibiotikaresistensmekanism dyker upp i Indien eller i Sverige eller var som helst, så kommer det bli en global angelägenhet så småningom. Då gäller det alla människor. Då kommer barn att börja dö i späd ålder. Kvinnor kan dö i barnsäng. Man kan börja dö av en vanlig lunginflammation som vi tar för givet att vi ska kunna behandla idag, osv, säger Björn Olsen till SVT.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till