Mer kol i marken skyddar grödorna mot klimatförändringarna
Mindre intensiv beredning av åkerjordar ökar kolinnehållet i marken och skyddar grödor från klimatförändringarnas effekter. Det visar en studie från Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet.
Forskarna har tittat närmare på vad som händer med vete och korn, två vanliga svenska grödor, när kolinnehållet i åkrarna ökar. Svaret är att de visade sig mer motståndskraftiga mot de variationer i vädret som förknippas med ett varmare klimat.
Det vill säga såväl högre temperaturer och mer torka, men även kraftiga skyfall – alltså vad som även Sveriges lantbrukare fått känna på i ökat mått under de senaste åren, inte minst denna sommar och rekordtorra och heta 2018.
Det är väl känt sedan tidigare att högre halter av kol i marken bidrar till en ökad förmåga att hålla kvar vatten och näring, men inte hur denna faktor samspelar med olika extrema väderhändelser. I studien visar lundaforskarna att vete alltid gynnas av mer markkol oavsett väderstörning, och att korn gör det i vissa fall.
Samtidigt är det ett faktum att många av dagens intensiva markbearbetningsmetoder just minskar kolinnehållet i marken. Förutom risken för sämre skördar vid extremvädet medför utarmningen också förlust av biologisk mångfald i form av bra svampar och daggmaskar. Så mycket som 24 miljarder ton välmående jord förstörs årligen på grund av denna hantering.
Ytterligare en klimataspekt är att jordbrukets klimatpåverkan i sig skulle minska om kolet i ökad utsträckning blev kvar i marken istället för att avgå till atmosfären i form av växthusgasen koldioxid.
En klar nackel är att det blir kostsamt för lantbrukarna att tillämpa metoder som ökar kolbiningen, som att införa mellangrödor eller öka inslaget av gräsvall, säger forskarna i sin studie.
Därför kan det under en period krävas riktade styrmedel till jordbruket för att underlätta övergången till mer jordvänliga brukningsmetoder. Dagens miljöersättningar är för låga, säger forskaren Mark Brady i universitetets pressmeddelande.
Mer om studien finns att läsa på Agrifoods webbsida.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till