Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Metan och sot – bortglömda klimatbovar

  En ny rapport som tagits fram av UNEP och World Meteorological Organisation visar på att 16 relativt enkla åtgärder skulle kunna minska den framtida temperaturökningen och öka chanserna att klara målet om endast 2 graders ökning.

  Rapporten fokuserar på kortlivade växthusgaser, främst metan, och sot. Man menar att eftersom dessa ämnen är kortlivade skulle man relativt snabbt kunna se effekterna av åtgärderna. Metan är en mer potent men också mer kortlivad växthusgas än koldioxid men i rapporten tas den främst upp som en av föregångarna till ozon. Ozon i stratosfären skyddar visserligen mot farlig UV-strålning men i troposfären (det lager av atmosfären som sträcker sig från marken och upp till mellan 9 och 17 km höjd) förstärker den växthuseffekten och skadar djur och växter. Sot värmer upp atmosfären genom att partiklarna absorberar värme, bidrar till att snö och glaciärer smälter snabbare och bildar så kallade ”bruna moln”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.