Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Militären och vindkraft – Hanöbuktens vindkraftspark orsakar slitningar

  I Hanöbukten pågår en segdragen diskussion om vad som skulle kunna bli världens största havsbaserade vindkraftspark. Försvaret vill stoppa projektet som skulle kunna tillföra åtta terawattimmar. 

  Även om vindkraft just nu ökar kraftigt och tycks vara omåttligt populärt stämmer det inte alltid överallt. Försvaret och privatpersoner i området protesterar nu mot Hanöbuktens havsbaserade vindkraftsprojekt.

  Om vindkraftsparken skulle bli verklighet skulle elproduktionen i elområde 4 nästan fördubblas med ytterligare 8 terawattimmar. Elområde 4 är ju redan drabbat av den nya elområdesindelningen och lider av höga elpriser. Tillskottet skulle vara välkommet i södra Sverige, det motsvarar lika mycket som Barsebäck producerade innan det avvecklades. Men rösterna som höjs är inte enbart positiva:

  /…/ privatpersoner, bland annat boende på Hanö, har protesterat och är oroliga för störande ljud och att vindsnurrorna ska förstöra horisontlinjen. Motståndet från försvaret hänger ihop med närheten till marinbasen i Karlskrona, flygflottiljen i Ronneby och att vindkraftverket skulle störa både radar och ubåtsjakt, säger Anders Järn (chef för infrastrukturavdelningen på Högkvarteret).

  (sr.se ekot 2012-03-13)

  Bildkälla: http://www.hanobuktenoffshore.se/

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.