Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Miljöåret 2013 – alla listor

    När 2013 nu närmar sig sitt slut sammanfattar vi vad som hänt under året. Här är hjältarna, värstingarna, och snackisarna!
     

    Hjältarna

    Aktivisterna i Kallak har kämpat hela året för att företaget Beowulf inte ska kunna öppna en gruva i området, något som skulle kunna hota allt ifrån den lokala rennäringen till natur och kulturvärden. Genom att konsekvent vara på plats i ett område dit journalister sällan orkar ta sig, samtidigt som de varit tydliga med sin ickevåldslinje har de lyckats väcka engagemang och sympati för sin fråga, något de förtjänar allt beröm för!
    Arctic 30 är gruppen Greenpeaceaktivister som ville visa på riskerna med oljeborrning i Arktis. Därför gav de sig ut med ett fartyg, utrustning och kamera för att dokumentera effekterna av Gazproms borrningar i området. Tilltaget uppskattades inte av Ryssland som grep aktivisterna, något som väckte kraftig kritik från hela världen. Idag är aktivisterna, inklusive svensken Dima Litivinov, frigivna, något vi såklart glädjs över.
    Boyan Slat var tonåringen som vill lösa nedskräpningen i haven och därför satte sig och designade en farkost som skulle kunna fånga upp de tusentals ton skräp som flyter omkring, utan att farkosten skadade ekosystemen. Projektet som går under namnet ”The ocean cleanup” jobbar på för fullt och involverar idag ett 50-tal personer som jobbar med allt ifrån att få alla tekniska lösningar på plats till hur vi ska kunna återanvända plasten när den väl tagits upp.

    Snackisarna

    FN:s klimatrapport i Stockholm i september drog journalister från hela världen. Rapporten gav ytterligare stöd åt det vi redan visste: Klimatförändringarna är här och om vi inte agerar kraftfullt och genast kommer vi förmodligen missa det målet om max två graders temperaturhöjning som världens länder gemensamt satt upp. Det är dags att ta klimatansvar!
    Obamas klimatplan. Någon som sa sig vilja ta ansvar för klimatet var världens mäktigaste man, när han i somras lanserade en plan för hur USA skulle kunna minska utsläppen. Flera av förslagen var genuint bra, och dessutom sådana som Obama kunde driva igenom, trots att han ofta saknar stöd i kongressen, exempelvis att minska fossilsubventionerna. Tyvärr har Obama samtidigt stött utbyggnaden av skiffergas och till viss del kol på andra sätt. USA har fortfarande en lång väg kvar mot hållbarhet.
    Sveriges sjunkande klimatresultat. Climate Action networks årliga rapport över hur världens regeringar presterar i klimatfrågan visade att Sverige än en gång föll i klimatrankingen. Visserligen ligger vi fortfarande bland de bättre länderna, men den sjunkande trenden är oroande, det går inte att leva på gamla meriter. Sverige halkar efter och det duger inte!

    Bovarna

    Carl Bildt fick i våras utstå hård kritik för att Sverige inte satte miljöfrågorna högre på agendan under vårt ordförandeskap i Arktiska rådet. Bland annat Greenpeace menade att Sverige här skulle kunna spela en ledande roll i att försöka skydda Arktis från oljeborrning och exploatering. Det var i en diskussion i riksdagen om detta som Carl Bildt kläckte ur sig citatet ”Om 50 år är vi alla döda”. Vissa av oss hoppas nog leva lite längre än så, och om inte annat kan vi ju sluta skicka över våra problem på våra barn.
    Gazprom, Gap, med flera tillhör de företag som nominerats till Public Eye Awards, och har därmed möjligheten att kamma hem priset ”världens ondaste företag”. Företagen har gemensamt att de högaktningsfull struntat i både miljö och mänskliga rättigheter i sina försök att tjäna snabba pengar. Besök sidan om ni själva vill lägga en röst på vem som är ondast, omröstningen pågår i ett par veckor till.
    Australien, är kanske det land som har gjort allra mest för att visa hur lite de bryr sig om miljön i år. När den konservativa regeringen under Tony Abbot tillträdde avskaffade de koldioxidskatten och struntade i att skicka en minister till FN:s klimattoppmöte. Däremot fortsätter de stödja de inhemska kolkraftverken.

    SMB

    Bloggen går precis så bra som tågen borde göra, och det är tack vare er. Under 2013 har fler av er hittat hit än under våra tidigare två år tillsammans. Nu går vi in i 2014, och vårt löfte till er är att fortsätta leverera allt ifrån djuplodande artiklar om energimyndighetens interna affärer, till feel good-historier om noshörningar som dyker upp trots alla odds. Självklart kommer vi också granska partierna inför valen. Nu gäller det, tillsammans ser vi till att lyfta miljöfrågorna högst upp på dagordningen i valet. Om ni fortsätter gilla och dela så kommer vi fortsätta producera!
    Gott nytt år
    /SMB-redaktionen

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.