Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Moderaterna presenterar klimatförslag

  Foto: Axel Adolfsson/Moderaterna /

  Under måndagen lanserade Moderaterna nio klimatpolitiska förslag. Flera välkomnar högerns ansats, men förslagen får kritik för att vara både otillräckliga, teknikoptimistiska och alldeles för långsamma.

  DN Debatt listar Moderaterna nio förslag som ska läggas fram på partiets stämma i höst:

  • Mer kärnkraft, bland annat en ny “forskningsreaktor”
  • Skogsbruk med stark äganderätt
  • Ny gruvdrift för att utvinna metaller och mineraler som används i grön teknik
  • Bättre miljötillståndsprövningar för näringslivet
  • Nya tekniker för industrins omställning
  • Klimatberäkningar vid svensk export
  • Satsningar på fossilfri bilflotta
  • Ökat klimatbistånd
  • Driva på för globalt koldioxidpris

  Förslagen har fått ett ljummet mottagande. DN:s ledarskribent Emma Høen Bustos sågar förslagen med att Moderaterna inte vill införa några åtgärder som snabbt kan minska utsläppen.

  Liknande kritik kommer från TV4:s vetenskapsreporter Susanna Baltscheffsky. Många av Moderaternas förslag, som exempelvis kärnkraft, CCS och globalt koldioxidpris, ligger väldigt långt fram i tiden. Moderaterna erkänner själva att de inte ens har räknat på hur mycket deras klimatpolitik kan minska utsläppen.

  Svante Axelsson, samordnare för industrins omställningsmotor Fossilfritt Sverige, tycker att ansatsen kan lägga grund för blocköverskridande samarbete.

  Delar av förslagen, som satsningar på biobränsle och bättre utbyggnad av elsystemet, ingår redan i processer som även andra partier driver sen flera år. På DN Debatt varnar Centerpartiet för att Moderaternas besatthet vid kärnkraft riskerar sinka den betydligt snabbare utbyggnaden av förnybar energi. Miljöpartiet, även de på DN Debatt, pekar även på att Moderaterna saknar trovärdighet när de samtidigt alltid vill skära ner i klimat- och miljöbudgeten.

  Sett till Moderaternas historia har klimatet alltid haft låg prioritet. I SMB:s partigranskningar hamnade M:s miljöpolitik i botten tillsammans med Sverigedemokraterna både inför riksdagsvalet 2018 och EU-valet 2019. Partiet har gjort sig känt för att vurma för bilism och mot styrmedel som flygskatt och bensinskatt.

  Det finns också frågetecken om Moderaternas vilja till samarbete med SD, som driver en uppenbart klimatskeptisk politik.


  För lustigkurrarna: det är inte bara i klimatpolitiken som M jobbar med att klippa och klistra.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra