Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Monsanto döms för kemisk förgiftning

  Det illa ansedda jordbruksföretaget Monsanto dömdes igår för att ha förgiftat en bonde genom sitt bekämpningsmedel. 


  Monsanto har gjort sig kända för sina kontroversiella metoder, som bland annat innefattar att sälja genmodifierade grödor till bönder och sedan tvinga andra bönder i närheten att betala för det patenterade utsädet som spridits med vinden till deras ägor. Nu är de åter i blåsväder, efter att en fransk domstol funnit att de är skyldiga till att ha förgiftat en bonde.
  Genom att ha andats in ogräsmedlet Lasso i samband med att han rengjorde sin besprutningstank, ådrog sig den franske bonden Paul Francois långvariga skador. Bland annat fick han huvudvärk, drabbades av minnesförlust och började att stamma. Många bönder har länge försökt visa hur skadliga bekämpningsmedlen är, men inte lyckats övertyga domstolarna om sambandet mellan bekämpningsmedlen och symptomen. De har skapat egna organisationer och så sakteliga blir de allt betydelsefullare. Med Francois falls tydlighet, gjorde sig rörelsen ytterligare en viktig delseger i kampen mot de farliga kemikalierna.
  Det aktuella preparatet, Lasso, är förbjudet i Frankrike sedan 2007, men säljs fortfarande i Sydafrika.
  Frankrike siktar på att reducera sin användning av bekämpningsmedel med 50 % mellan 2008 och 2018. Hittils är minskningen blygsamma 4 %.
  Vi har tidigare bloggat om Monsato här, här och här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!