Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mord och övergrepp fläckar ner klimatåtgärd

  Ett flertal mord och övergrepp i Bajo Aguán, en provins i Honduras, har satt fokus på att de utsläppsrätter som registreras och handlas med genom IPCC´s organ CDM ibland produceras utan hänsyn till mänskliga rättigheter. Bajo Aguán har länge präglats av konflikter mellan bondeorganisationer som kämpar för rätten till land och försörjning och ägarna till stora oljepalmsplantager. Kampen om land har pågått i Bajo Aguán sedan den jordreform som inleddes på 70-talet vändes upp och ner och mark återigen började koncentreras till stora markägare, bland annat palmolje-producenter. Skiftet från att dela ut mark till småbönder till att ge tillbaka den till stora markägare möjliggjordes av korruption, kreativa tolkningar av lagen och i vissa fall rena lagbrott. Småböndernas motstånd ledde till ett brutalt svar från staten och de stora markägarna med militarisering av provinsen och grova övergrepp mot mänskliga rättigheter som medel. Kampen för land ledde ändå till att olika avtal slöts mellan småböndernas organisationer och staten, avtal som inte uppfyllts trots att deadline för många avtalspunkter redan passerats.
  Konflikten pågår alltså fortfarande och sedan februari i år har minst 40 bönder mördats i provinsen, bönderna var inblandade i konflikter med ägarna till ett antal oljepalmsplantager, trots detta  registrerades nyligen plantagerna av CDM och kan alltså ingå i EU´s system för handel med utsläppsrätter. Detta förhållande har lett till reaktioner från bland andra EU-parlamentariker och medlemmar i CDM´s styrelse. CDM har inte haft möjlighet att låta bli att registrera dom aktuella plantagerna eftersom samrådsprocessen slutfördes innan de aktuella morden, att utreda brott och övergrepp ingår inte heller i CDM´s mandat. Organisationen har dock inlett ett arbete med att se över glappet mellan samråd och registrering samt CDM´s integritet i stort.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.